Hoe werkt een bloeddrukmeter?

De meest gebruikelijke manier om de bloeddruk te meten is met behulp van een kwikbloeddrukmeter. Deze is verbonden met een manchet die om de bovenarm van de patiënt wordt geplaatst. De manchet wordt dan opgepompt totdat de slagaders van de bovenarm volledig dichtgedrukt zijn.

Men gebruikt tevens een stethoscoop in de elleboogplooi om naar de Korotkow-tonen te luisteren. Deze tonen ontstaan wanneer bloed door de slagaders wordt gepompt. Op het moment dat de druk in de manchet hoger is dan de bovendruk in de slagaders kan er geen bloed meer door de slagaders stromen. Er zijn dan ook geen Korotkow-tonen meer hoorbaar.

De onderzoeker laat vervolgens wat lucht uit de manchet lopen, waardoor de druk afneemt. Zodra de druk iets lager is dan de druk in de bovendruk in de slagaders kan er een beetje bloed door de armslagaders stromen. Dan worden ook de Korotkow-tonen met de stethoscoop opnieuw hoorbaar. Op dit moment wordt de bovendruk van het toestel afgelezen.

De Korotkow-tonen blijven hoorbaar zolang de druk in het manchet hoger blijft dan de onderdruk. Wanneer er zoveel druk uit de manchet is weggelopen dat de druk lager wordt dan de onderdruk zijn er geen Korotkow-tonen meer hoorbaar. Op dit moment kan men de onderdruk van het toestel aflezen.

Automatische bloeddrukmeters werken meestal anders. Hier wordt gebruik gemaakt van de oscillometrische methode. Met behulp van een manchet gaat men de druk in de slagaders eerst opbouwen en vervolgens afbouwen. De trillingen in de vaatwand worden gemeten bij het dichtdrukken en weer opengaan van de slagader.

Dit bericht is gepost op 13 november 2007 om 3:45 pm uur en is geplaatst in Bloeddruk.

Andere interessante artikels: Hoe herken je een goede bloeddrukmeter?
Wat is onderdruk en bovendruk?