Wat is tbc?

Tuberculose of tbc is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De laatste jaren werd er wereldwijd een stijging van het aantal tbc-gevallen vastgesteld, ook in Europa.

De besmetting met tbc verloopt via de lucht. Personen die al besmet zijn met tbc brengen de bacterie over op anderen wanneer ze spreken, hoesten of niezen. De tbc-bacterie valt meestal de longen aan en veroorzaakt daar een kleine ontsteking. Bij gezonde mensen blijft het meestal daarbij, maar mensen met een verminderde weerstand worden ziek. De ontsteking breidt zich verder uit en de bacteriën komen via de bloedbaan ook in andere organen terecht. De voornaamste symptomen van longtuberculose zijn aanhoudend hoesten, pijn in de borstkas, zweten, gewichtsverlies en bloed ophoesten.

Risicogroepen

In westerse en geïndustrialiseerde landen treft de ziekte vooral ouderen. Maar in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse ontwikkelingslanden komt de ziekte vaker voor. Daar verspreidt ze zich vooral onder jong-volwassenen. Vooral vruchtbare vrouwen met een leeftijd tussen 15 en 44 jaar hebben een groter risico ziek te worden ten gevolge van tbc.

Tbc komt de laatste jaren vaker voor. De oorzaak daarvan is de wijde verspreiding van HIV. Steeds meer mensen zijn besmet met HIV en hebben en verzwakt immuunsysteem. HIV-patiënten hebben een 100 keer grotere kans op de ontwikkeling van tbc dan andere mensen.

Verder komt de ziekte in westerse landen vooral voor bij marginale groepen, asielzoekers, daklozen, drugsverslaafden,…

Behandeling

Een patiënt is besmettelijk als men na onderzoek van de fluimen tuberkelbacteriën gevonden heeft. Dit heet een open longtuberculose. Personen bij andere organen zijn aangetast of met een geslote, longtuberculose zijn doorgaans niet besmettelijk.

TBC is volledig te genezen. De behandeling voor TBC duurt normaal gezien ongeveer zes maanden. De patiënt krijgt antibiotica, maar als blijkt dat de bacterie tegen alle antibiotica resistent is, moet de behandeling aangepast worden. Er bestaat een vaccin tegen tbc, maar dat beschermt vooral tegen zware complicaties (hersenvliesontsteking, veralgemeende tuberculose, …).

Dit bericht is gepost op 21 september 2007 om 1:57 pm uur en is geplaatst in longen en luchtwegen.

Andere interessante artikels: Wat is de Ziekte van Parkinson?
Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken?