Wat is MRSA?

Ieder jaar lopen duizenden mensen wereldwijd in het ziekenhuis zelf een infectie op. Vaak gaat het om een besmetting met MRSA of de zogenaamde ziekenhuisbacterie, een uiterst gevaarlijke bacterie die heel wat patiënten het leven kost.

Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een bacterie die resistent is voor meticilline, de antibiotica die gebruikt worden bij een besmetting met stafylokokken.

Bij gezonde mensen kan de infectie hoogstens een lichte infectie veroorzaken. Besmetting met MRA is dus vooral een bedreiging voor mensen met een zwakke weerstand. De bacterie komt vooral voor op plaatsen waar veel antibiotica gebruikt wordt. Voor ziekenhuizen en verpleegtehuizen vormt de bacterie dus een echte bedreiging, vandaar de naam ‘ziekenhuisbacterie’.  In ziehuizen kan de bacterie bovendien gemakkelijk overgedragen worden omdat dokters en verplegers voortduren ion contact komen met verschillende patiënten. Er bestaan veel verschillende soorten MRSA, die op een verschillende manier immuun zijn voor de bacterie.

Symptomen

Een infectie met MRSA kan een heleboel symptomen tot gevolg hebben, afhankelijk van het lichaamsdeel dat besmet is.  Vaak leidt het tot allerlei ontstekingen. Als de MRSA zich via het bloed door het lichaam verspreidt, kan het zware schade toebrengen aan  vitale organen. Om de besmetting vast te stellen, worden er monsters genomen van slijmvliezen en eventuele wonden op het lichaam. Soms kunnen mensen immers besmet zijn zonder enige symptomen te vertonen.

Ontstaan MRSA

Er zijn ontelbaar veel stammen van een bepaalde bacteriesoort.  Alle stammen hebben eigen genetische mutaties, waardoor ze van de anderen verschillen. Als zwakkere stammen in aanraking komen met antibiotica, sterven ze snel af, maar de van nature meer resistente bacteriën zijn al veel moeilijker om te doden.  Als je de volgende keer met een bacterie in aanraking komt, is het risico al groter dat het er een is die de vorige ontmoeting met antibiotica overleefd heeft.  Daarom raden dokters ons ook altijd aan het volledige pakje antibiotica op te gebruiken. De bacteriën die het overleven, kunnen zich steeds verder muteren en worden steeds meer resistent voor de antibiotica.

Maatregelen

Dokters zullen tegenwoordig minder snel antibiotica voorschrijven dan enkele jaren geleden. Een goede hygiëne in ziekenhuizen is ook erg belangrijk.  zo moeten dokters en verplegers hun handen wassen telkens als ze een andere patiënt zien. Patiënten die besmet zijn met MRSA worden zo snel mogelijk in quarantaine geplaatst.

Dit bericht is gepost op 21 september 2007 om 11:26 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Knieblessures: hoe ontstaan ze?
Wat is de Ziekte van Parkinson?