Wat is multiple sclerose?

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Wereldwijd lijden meer dan 2,5 miljoen mensen aan de ziekte. De ziekte komt tweemaal zoveel voor bij vrouwen als bij mannen en treft meestal jonge mensen, gemiddeld tussen 25 en 45 jaar oud.

Multiple sclerose valt het zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) aan en leidt zo tot evenwichtsverlies, verminderd zicht en vlagen van lokale verlamming. Aan de basis van de ziekte ligt de aantasting van de myelineschede. Dat is een vettige isolatielaag rond de zenuwbanen in het immuunsysteem. De mate waarin de myelineschede wordt aangetast en de plaatsen bepalen de symptomen van de patiënt en het verloop van de ziekte.

Er bestaan verschillende soorten multiple sclerose:

Relapsing-remitting MS:
patiënten hebben een of meerdere opflakkeringen van de ziekte, die gevolgd worden door perioden van volledig of gedeeltelijk herstel. Deze vorm van MS gaat bij de helft van de patiënten over in secundair progressieve MS.

Secundair progressieve MS: patiënten hebben eerst relapsing-remitting MS, maar de opflakkeringen van de ziekte worden erger en ze herstellen steeds minder goed. De periodes van herstel worden ook korter en blijven uiteindelijk volledig uit.

Primair progressieve MS: de situatie van de patiënten verslechtert al vanaf het begin van de ziekte, zonder dat er periodes van herstel volgen. Komt vaak voor bij mensen die op latere leeftijd MS krijgen.

Symptomen:

De symptomen van patiënten met MS verschillen van persoon tot persoon. Symptomen die vaak voorkomen, zijn:

 • Slecht zicht
 • Vermoeidheid
 • Stijve of zwakke spieren
 • Stuurloze, spastische bewegingen
 • Zwaar gevoel in ledematen
 • Tinteling in armen en benen
 • Depressies
 • Geheugenstoornissen en concentratieproblemen
 • Spraakstoornissen
 • Seksuele problemen
 • Constipatie
 • Plasproblemen

De ziekte evolueert bij alle patiënten op een andere manier. In veel gevallen leidt de ziekte op termijn tot ernstige handicaps.

Oorzaken

De juiste oorzaak van MS is niet bekend. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de ziekte.

 • Infecties: bepaalde virussen die alleen in landen met een gematigd klimaat voorkomen, spelen een belangrijke rol in de uitlokking van MS.
 • MS wordt ook wel eens een auto-immuunziekte genoemd. Dat betekent dat het afweersysteem van het lichaam eigen stoffen aanvalt en afbreekt. MS tast de myelineschede aan.
 • MS is niet erfelijk, maar er zijn wel vaker meerdere patiënten met MS binnen een familie. Toch is dit risico verwaarloosbaar klein.

Behandeling

Omdat de symptomen eerder vaag zijn en er verschillende ziektes bestaan waarbij dezelfde symptomen opduiken, duurt het vaak lang voordat artsen de diagnose van MS kunnen stellen.

Er bestaat geen medicijn om MS te genezen, maar er bestaan wel veel verschillende medicijnen die de aanvallen van MS in aantal verminderen en minder zwaar maken. Een goede psychologische begeleiding van de patiënten is erg belangrijk. Zij moeten inlichtingen krijgen over hoe ze met hun ziekte moeten omgaan.

Dit bericht is gepost op 20 september 2007 om 2:51 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is in-vitrofertilisatie?
Wat is een liesbreuk?