Wat is meningitis?

Meningitis of hersenvliesontsteking is een ontsteking van de hersenvliezen. Er zijn twee mogelijke oorzaken: bacteriën en virussen. In zeer uitzonderlijke gevallen is een schimmelinfectie de boosdoener. De virale meningitis komt het vaakst voor. Deze vorm is minder ernstig dan de bacteriële meningitis. Bacteriële meningitis kan levensbedreigend zijn. Er is meteen een behandeling met antibiotica nodig!

Bacteriën

Volgende bacteriën kunnen meningitis veroorzaken: meningokokken, pneumokokken en Haemophilus influenzae.

Haemophilus influenzae B: vooral verantwoordelijk voor meningitis bij zuigelingen en peuters, wordt overgebracht door hoesten en niezen. Sinds de jaren ’90 worden kinderen frequent gevaccineerd en is de besmettingsgraad veel kleiner.

Meningokokken: komen voor in de bovenste luchtwegen. Voornaamste oorzaak van meningitis. In België en Nederland komen vooral type B en C voor. De hersenvliesontsteking kan behandeld worden met antibiotica, maar het is belangrijk er vroeg bij te zijn. De meeste patiënten overleven het dus wel, maar ongeveer een achtste heeft last van symptomen als gezichtsverlies, hersenbeschadiging, artritis, evenwichtsverlies, depressie, vermoeidheid, … Komt voor bij mensen van iedere leeftijd.

Pneumokokken: komen voor in de mondholte, neus en keel. Gersenvliesontsteking ten gevolge van infectie met pneumokokken is doorgaans veel zwaarder dan met de andere bacteriën. Meer dan 15% van de slachtoffers overleeft het niet. Patiënten hebben nadien een groter risico op bijeffecten als: doofheid, beroertes en lange termijnschade aan de hersenen. Komt vooral voor bij baby’s en kinderen.

Meningokokkensepsis

Meningitis kan bloedvergiftiging veroorzaken. Die bloedvergiftiging noemen we meningokokkensepsis. Bloedvergiftiging of sepsis komt voor als de bacterie via de slijmvliezen van neus- en keelholte de bloedbaan weet binnen te dringen. Sepsis veroorzaakt doorbloedingsstoornissen en kan schade aanrichten in de organen. Ongeveer 20% van de patiënten overlijdt aan sepsis. Meningokokkensepsis moet meteen behandeld worden.
De bacteriën kunnen overgedragen worden door nies- en hoestbuien en kussen.

Symptomen

De meeste mensen die besmet worden ondervinden binnen twee tot tien dagen symptomen. Symptomen kunnen bestaan uit:

Jongeren en volwassenen:

 • koorts
 • huiduitslag
 • zware en aanhoudende hoofdpijn
 • stijfheid in de nek
 • verwardheid
 • braakneigingen
 • duizeligheid
 • grieperig gevoel

Zuigelingen:

 • bleke huid, huiduitslag
 • koorts
 • slaperigheid
 • geen eetlust
 • huilen
 • kreunen
 • prikkelbaar
 • braken
 • soms stuipen

behandeling & voorkoming

De behandeling van de ziekte bestaat vooral uit de toediening van antibiotica. Het meest gebruikte antibioticum is penicilline. Mensen die in dicht contact gekomen zijn met een persoon die meningokokken-meningitis heeft, kunnen rifampicine of Ciprofloxacine toegediend krijgen. Mensen die gewoon contact gehad hebben met een besmet persoon moeten gewoon goed opletten of ze geen symptomen krijgen.

Er bestaan vaccins, maar die beschermen je wel maar tegen een bepaalde bacterie. Er is een vaccin tegen c-meningokokken, maar nog niet tegen B-meningokokken. Zuigelingen kunnen ook gevaccineerd worden tegen Haemophilus influenzae B. Ook tegen pneumokokken bestaat er een vaccin, dat vooral aan te raden is voor oudere mensen.

Dit bericht is gepost op 20 september 2007 om 4:58 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is een liesbreuk?
Vragen over obesitas