Wat is in-vitrofertilisatie?

Ieder jaar worden er wereldwijd duizenden baby’s geboren die verwekt zijn door middel van in-vitrofertilisatie (ivf). Bij die voortplantingstechniek worden buiten het lichaam een of meerdere eicellen bevrucht met zaadcellen. De embryo’s die hieruit ontstaan worden terug in de baarmoeder geplaatst. In-vitrofertilisatie staat ook bekend onder de oude naam reageerbuisbevruchting.

De eerste reageerbuisbaby, Louise Brown, werd in 1978 in Engeland geboren. In-vitrofertilisatie kreeg jarenlang kritiek te verduren en is nog steeds erg controversieel. Ivf heeft ongeveer 20% op slagen.

Meestal krijgt de vrouw gedurende een periode vruchtbaarheidshormonen, waardoor ze meer eicellen produceert. Deze hormonen zijn follikelstimulerende hormonen. Hierna worden de eicellen bevrucht in het laboratorium. De vrouw krijgt het hormoon progestageen om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor de innesteling van de bevruchte eicel. Een of twee embryo’s worden dan met behulp van een katheter in de baarmoederholte geplaatst. Als deze operatie slaagt, verloopt de zwangerschap verder op een normale manier.

In de jaren’90 introduceerde de medische wereld een nieuwe techniek: Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Hierbij wordt een spermacel rechtstreeks ingebracht in een eicel. Na 24 uur kunnen artsen vaststellen of de bevruchting geslaagd is. deze methode wordt vooral toegepast als de man onvruchtbaar is, als er weinig eicellen gewonnen kunnen worden en als eerdere pogingen met ivf mislukt zijn.

Vroeger werden er vaak meerdere embryo’s in de baarmoederholte geplaatst. Hiermee werd de kans op meerlingen erg groot. Meerlingen leiden tot een verhoogde kans op complicaties.

De overgebleven embryo’s die niet gebruikt worden en zich normaal ontwikkelen, worden vaak ingevroren voor eventueel later gebruik. Tegenwoordig zijn vruchtbaarheidsproblemen steeds gemakkelijker op te sporen voor de ivf.

Dit bericht is gepost op 20 september 2007 om 11:12 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is depressie?
Wat is multiple sclerose?