Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een veel voorkomende vorm van hernia. Een hernia is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waarin het zich bevindt. Een liesbreuk ontwikkelt zich door een scheur in een zwakke plek van de buikwand. Daardoor ontstaat er een gat, waar de uitstulping doorheen steekt. Een liesbreuk heet ook wel hernia inguinalis. De liesbreuk komt meestal voor in het lieskanaal, waardoor de zaadstreng van de teelballen naar de buikholte loopt.

Een liesbreuk kan enig ongemak veroorzaken. Meestal voelt de patiënt een zeurderige pijn in de liessteek, maar vaak voelt hij ook gewoon niets. Alleen een breuk die bekneld is geraakt, gaat gepaard met veel pijn.

Oorzaken

Alles wat druk uitoefent op de abdominale spieren kan een breuk veroorzaken. Om een paar voorbeelden te noemen: iets zwaars optillen, hoesten, naar het toilet gaan, seks, lichaamsbeweging, …

In de meeste gevallen heeft de patiënt gewoon lichte pijn. Maar het weefsel dat dat tussen de spierwand steekt, bekneld geraakt. Daardoor wordt de bloedtoevoer afgesneden. In dit geval is een snelle operatie noodzakelijk voor het weefsel begint af te sterven.

Behandeling

Vroeger schreef de arts vaak een breukband voor, maar tegenwoordig kiest hij meestal voor een operatie. Een liesbreuk kan genezen worden via een eenvoudige operatie. De meeste operaties duren minder dan een uur en maken gebruik van een laparoscopie. Ter plaatse van de breuk maakt de chirurg een snede. Vervolgens heft hij de uitstulping van het buikvlies op en herstelt hij de scheur in de buikwand, als dat nodig is.

Andere soorten hernia

In de onderbuik kunnen hernia femoralis en hernia umbilicalis (navelbreuk) voorkomen. Een hiatushernia of maagbreuk komt voor als een deel van de maag doorheen het diafragma duwt en de borstkas van de onderbuik scheidt. Een littekenhernia vormt zich onder het litteken van een chirurgische ingreep. Een hernia nuclei pulposi of rughernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt.

Dit bericht is gepost op 20 september 2007 om 3:50 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is multiple sclerose?
Wat is meningitis?