Vragen over obesitas

Obesitas of zwaarlijvigheid is een van de ziekten van onze tijd. Wereldwijd zijn miljoenen mensen zwaarlijvig. Dat aantal wordt ieder jaar groter en groter.

Hoe weet je of je zwaarlijvig bent?

Om te weten of je zwaarlijvig bent, moet je de formule gebruiken die je Body Mass Index berekent. Deze maat is zowel van toepassing op mannen als op vrouwen Je BMI bereken je door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meter (kg/m²).

Mensen met een BMI van 25 of meer hebben overgewicht, mensen met een BMI van meer dan 30 zijn zwaarlijvig. Een BMI van 18,5 betekent dat je onder je gewicht zit, 18,5-24,9 is een ideaal gewicht. Dokters hebben daar nog niet zo lang geleden een categorie aan toegevoegd: mensen met een BMI van meer dan 40 lijden aan morbide obesitas. De gevokgen van hun zwaarlijvigheid zijn zo ernstig dat hun leven in gevaar is.

Welke gezondheidsproblemen kan obesitas veroorzaken?

Volgens verschillende experts leidt obesitas nu al tot meer sterftegevallen dan roken. De lijst van aandoeningen die obesitas tot gevolg heeft is erg lang:

Waarom hebben steeds meer mensen last van obesitas?

Ervan uitgaan dat mensen gewoon meer en slechter eten, zou te simpel zijn. Hoewel het waar is dat slechte eetgewoonten een groot deel uitmaken van het probleem, zijn er nog andere factoren die zeker meespelen. Een zeer belangrijke factor is onze huidige sedentaire levensstijl, waar niet veel beweging aan te pas komt.

Hoe kun je obesitas aanpakken?

Voorkomen is beter dan genezen! Een combinatie van een gezond, evenwichtig dieet met veel en regelmatige lichaamsbeweging, zorgt ervoor dat je niet dikker wordt. Eigenlijk zou je minstens vijf keer per week minstens een halfuur moeten fietsen, zwemmen of een stevige wandeling maken.

Als het je niet lukt je gewicht zelf onder controle te houden, kun je best de hulp inroepen van een diëtist of voedingsdeskundige. Zij kunnen je helpen met deskundig advies en zullen je aanmoedigen om door te zetten.

Is chirurgie een optie?

Ja, maar obesitaschirurgie is alleen aan te raden in de zware gevallen. Er zijn twee verschillende ingrepen die vaak gebruikt worden: de Roux-en-Y gastric bypass en de uitgebreide gastric bypass. Vraag jezelf eerst af of je obesitaschirurgie nodig hebt, het is immers een zware stap. De chirurg zal daarna samen met jou bekijken of je in aanmerking komt voor een ingreep.

Dit bericht is gepost op 20 september 2007 om 5:48 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Wat is meningitis?
Wat is osteoporose?