Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie is een zware chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder weggenomen wordt. Er bestaan verschillende types van hysterectomie. Bij een totale hysterectomie worden zowel de baarmoeder als de baarmoederhals weggenomen. Een subtotale hysterectomie is de verwijdering van de baarmoeder. Een radicale hysterectomie is de verwijdering van de baarmoeder, de baarmoederhals, de eileider en de eierstokken, de lymfeklieren en een deel van de vagina.

Waarom?

Een hysterectomie kan uitgevoerd worden wanneer er sprake is van volgende gynaecologische klachten:

  • Zware en pijnlijke menstruatie
  • Aanwezigheid van vleesbomen: vleesbomen zijn goedaardige gezwellen of knobbels in de baarmoederwand, die zware en pijnlijke menstruatie kan veroorzaken.
  • Prolaps of verzakking: de baarmoeder of delen van de vaginawand zijn naar onder verzakt.
  • Endometriose: aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder in het bekken voorkomt. Dit kan littekens rond de baarmoeder veroorzaken en kan ertoe leiden dat de blaas of de endeldarm aan de baarmoeder of eileiders ‘plakt’.
  • Verschillende vormen van kanker: baarmoederhals-, baarmoeder-, eileider- of eierstokkanker.

In de meeste gevallen, behalve bij kanker, wordt een hysterectomie alleen uitgevoerd als de andere behandelingen nergens toe geleid hebben.

Operatie

Een hysterectomie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. In de meeste gevallen kan de operatie uitgevoerd worden via de vagina. De chirurg neemt de baarmoeder weg via de vagina. Dit noemen we een vaginale hysterectomie. Een zwaardere ingreep is een abdominale hysterectomie. In dit geval wordt in het onderste deel van de buikwand een snede gemaakt, waarlangs de arts de organen verwijdert. Artsen kiezen voor een abdominale hysterectomie als de operatie via de vagina niet mogelijk is. Een laparoscopische hysterectomie is een vaginale operatie met behulp van laparoscopisch materiaal dat in de buikwand ingebracht wordt;

Risico’s

Een hysterectomie is een ingreep die vaak voorkomt. De meerderheid van de vrouwen ondergaat de operatie zonder complicaties. Er is een klein risico op schade aan de blaas of de urineleiders. Vrouwen met obesitas hebben vaker last van complicaties, zoals zware bloedingen. Een vrouw die een hysterectomie onderging, kan nog steeds een zeer bevredigend seksleven hebben. Volgens veel vrouwen is hun seksleven na de operatie zelfs verbeterd.

Dit bericht is gepost op 19 september 2007 om 2:30 pm uur en is geplaatst in seksualiteit, zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Hoe kun je acnelittekens behandelen?
Wat is depressie?