Hoe kun je acnelittekens behandelen?

Iedereen heeft ooit wel last van jeugdpuistjes of acne. Bij sommige personen heeft die acne tot blijvende littekens geleid. In veel gevallen worden de littekens door de jaren heen minder zichtbaar. Maar voor wie graag volledig verlost is van de littekens, zijn er tegenwoordig verschillende behandelingen op de markt waarmee je snel en gemakkelijk van die littekens verlost bent. Vraag bij de dermatoloog of plastische chirurg welke behandeling in jouw geval het meest aan te raden is.

Laserbehandeling: verwijdert de bovenste laag van de beschadigde huid. Die laag wordt weggebrand, zodat er een nieuwe, gave huidlaag kan ontstaan.
Dermabrasie (slijpbehandeling): afschaven van het huidoppervlak met een draaiend slijpsteentje. Wordt ook gebruikt om huid die beschadigd is door de zon te behandelen. Na de behandeling ziet de huid rood en rauw, het duurt een paar maanden voor alles genezen is. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van een C2-laser of een Erbium: YAG-laser.
Fractional Laser Therapie: behandelt diepere lagen van de huis, zonder de bovenste laag te beschadigen. Na verschillende behandelingen worden de littekens zachter.
Chemische peeling: bovenlaag van de huid wordt met een chemische stof verwijderd. Het bindweefsel dieper in de huid wordt strakgetrokken, zodat littekens nog minder zichtbaar zijn. De nieuwe huidlaag die zo gevormd wordt ziet er zachter en gaver uit dan de oude huid.
Injecties: vooral bij diepe littekens. Kunnen behandeld worden door collageen (soort eiwit) in de huid te spuiten.
Chirurgie: Subcision-techniek, waarbij na verdoving de huid wordt losgemaakt van het onderliggende weefsel. De holte die zo ontstaat wordt opgevuld met eigen weefsel of andere producten.

Dit bericht is gepost op 19 september 2007 om 12:50 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is malaria?
Wat is een hysterectomie?