Wat zijn menstruatieklachten?

Zowat iedere vrouw heeft er wel eens last van: menstruatieklachten. Menstruatieklachten zijn over het algemeen vrij onschuldig, maar kunnen wel veel ongemak en leed veroorzaken. Hier vind je enkele veel voorkomende klachten.

Dysmenorroe

Het voorkomen van pijn en krampen tijdens de menstruatie. Ongeveer 40 tot 70% van de vrouwen heeft er wel eens last van. Naar alle waarschijnlijkheid is de pijn te wijten aan bewegingen van de baarmoeder en hormonen die tijdens je menstruatieperiode door je lichaam circuleren. Symptomen zijn buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, misselijkheid, diarree, pijnlijke borsten, duizeligheid, vermoeidheid en braken. Soms is dysmenorroe een teken van een onderliggende ziekte. Aandoeningen die vaak gepaard gaan met dysmenorroe zijn endometriose en vleesbomen. Endometriose is het voorkomen van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, wat veel pijn veroorzaakt. Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de knobbel van de baarmoeder.

Amenorroe

Amenorroe is het uitblijven van de menstruatie. Heeft de vrouw nog nooit gemenstrueerd, dan spreken we van primaire amenorroe. Als de menstruatie meer dan zes maanden uitgebleven is bij een vrouw wie eerder al heeft gemenstrueerd, spreken we van secundaire amenorroe. Ongeveer 20 tot 30% van de vrouwen heeft tijdens haar vruchtbare levensperiode last van amenorroe. De oorzaak is meestal hormonaal. Secundaire amenorroe komt vaak een tijd nadat de vrouw gestopt is met anticonceptie voor. Maar ook stress, overmatige lichaamsbeweging en ondergewicht of ondervoeding (bv. bij anorexia) kunnen amenorroe veroorzaken. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en van wat de vrouw wil.

Oligomenorree

Oligiomenorree is de naam voor onregelmatige maandstonden. Menstruatie komt maar om de zes weken tot zes maanden voor. De oorzaken komen overeen met die van amenorroe. Een veelvoorkomende oorzaak is polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). PCOS is een erfelijke hormonale ziekte waarbij de eierstokken vol cysten staan. De eicellen groeien dus niet of zeer onregelmatig, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong plaatsvindt.

PMS (premenstrueel syndroom)

Vlak voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van lichamelijke klachten en wisselende gemoedstoestanden. Met PMS worden meer dan 150 symptomen geassocieerd, maar de belangrijkste zijn: slechte gemoedstoestand, geïrriteerdheid, pijnlijke borsten en een opgezwollen gevoel. Aan de basis van PMS liggen hoogst waarschijnlijk hormonale veranderingen. PMS wordt vaak behandeld met hormonale anticonceptie.

Menorragie

Menorragie is de benaming voor hevig bloeden tijdens de menstruatie. Gewoonlijk verliest een vrouw ongeveer 40 ml. tijdens de menstruatie, in geval van menorragie is dat 80 ml. In de meeste gevallen is de oorzaak moeilijk te achterhalen. Soms is er sprake van een onderliggende aandoening als endometriose of een vleesboom. Het bloeden moet goed onderzocht worden, er kan altijd een zwaardere aanleiding zijn als baarmoeder- of baarmoederhalskanker. De behandeling hangt af van de oorzaak. Als er geen onderliggend probleem is, kan het bloeden vaak beperkt worden met niet-hormonale pillen of orale anticonceptie.

Dit bericht is gepost op 18 september 2007 om 2:44 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is hooikoorts?
Wat veroorzaakt seksuele disfunctionaliteit bij vrouwen?