Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is echt een van de ziekten van onze tijd. Het aantal mensen met hooikoorts stijgt van jaar tot jaar. 10 tot 20% van de Nederlanders en Belgen lijdt reeds aan een of andere vorm van hooikoorts.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van gras, bomen en planten. Als die pollen in contact komen met weefsel in de neus, veroorzaken ze een reactie van het afweersysteem, met als gevolg verstopping van de luchtwegen, niesbuien, tranende ogen, jeuk en een verstopte neus, verlies van reuk en smaak, lopende neus, …

Het hooikoortsseizoen loopt van februari tot september. De meeste vormen van hooikoorts bereiken een hoogtepunt in de zomer, wanneer er meer pollen in de lucht zijn. Meestal zijn hooikoortspatiënten allergisch voor één bepaald pollentype. Hooikoorts manifesteert zich doorgaans tussen het 8ste en 25ste levensjaar, maar kan ook later nog bovenkomen.

Behandeling

Over het algemeen kunnen we drie groepen hooikoortsbehandelingen onderscheiden: antihistaminica, steroïde neussprays en antiallergische injecties. Antihistaminica, de meest voorkomende behandeling, zijn verkrijgbaar in tabletten, neusdruppels of vloeistof. Oudere antihistaminica veroorzaakten vaak een gevoel van slaperigheid, maar met de nieuwe (duurdere) zijn de bijwerkingen voor een groot stuk verdwenen.

Neussprays hebben enkel een invloed op het de neus en niet op het volledige afweersysteem. Ze moeten twee keer per dag gebruikt worden. Antiallergische injecties worden alleen gebruikt bij extreem zware gevallen. Patiënten moeten een aantal jaar na elkaar worden geïnjecteerd, maar de injecties beschermen hen lange tijd tegen allergieën.

Dit bericht is gepost op 18 september 2007 om 12:15 pm uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Wat doe je tegen impotentie en erectiestoornissen?
Wat zijn menstruatieklachten?