Hoe behandel je griep?

Er bestaat een tijdelijk vaccin tegen de griep. Dit vaccin is vooral aan te raden voor oudere mensen, kinderen en mensen met een verzwakt immuniteitssysteem. Bij deze groepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Een griepvaccin bevat dode of zwaar verzwakte influenzavirussen. Die kunnen de ziekte niet veroorzaken, maar verhogen de weerstand van het lichaam tegen het griepvirus. Toch ben je zelfs met een inenting niet volledig tegen de griep beschermd. Als je besmet wordt met een virus dat niet in de injectie zat, krijg je toch nog griep, mùaar meestal wel een minder zware vorm. Om je weerstand op te bouwen, is het een aanrader veel vitamine C te nemen.De beste remedie tegen griep is nog altijd gewoon ‘uitzieken’. De meerderheid van de mensen behandelt griep dus met veel bedrust en medicijnen die je zonder voorschrift kunt krijgen. Antibiotica tegen griep bestaan niet.Hier vind je enkele tips om griep beter te behandelen:

  • Neem paracetamol of een gelijkaardige pijnstiller tegen de hoge koorts en de pijn. Aspirine is ook een mogelijkheid, maar geef het niet aan kinderen met de griep.
  • Neem hoestsiroop tegen de hoest en drink veel hete, zoete fruitthee
  • Koorts veroorzaakt zweten en droogt het lichaam uit. Patiënten moeten in verhouding dus meer water, thee en vruchtensappen drinken.
  • Mensen met hoge koorts en spierpijn moeten in bed blijven. Zo verminderen ze de pijn en voorkomen ze dat het virus zich verder verspreidt.

Als de klachten langer dan vijf à zes dagen aanhouden, is het aan te raden contact op te nemen met een dokter. Raadpleeg ook een dokter als je kind na een dag of drie nog steeds erg hoge koorts heeft, moet braken of klaagt over oorpijn.

Secundaire infecties ten gevolge van een griepbesmetting doden ieder jaar honderden mensen. Een van die complicaties is longontsteking ten gevolge van pneumokokken. De pneumokokken zitten bij mensen meestal wel ergens in het ademhalingsstelsel, maar de meeste mensen hebben er voldoende weerstand tegen. Maar de griep verlaagt die weerstand, waardoor mensen longontsteking kunnen ontwikkelen. De patiënten worden dan opgenomen in het ziekenhuis en krijgen antibiotica toegediend. Sommige mensen sterven eraan. Er bestaan wel vaccins die je je hele leven lang beschermen tegen pneumokokkeninfectie.

Dit bericht is gepost op 18 september 2007 om 10:00 am uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Wat is epilepsie?
Wat doe je tegen impotentie en erectiestoornissen?