Wat is diep-veneuze trombose?

Diep-veneuze trombose is de vorming van een bloedstolsel in een van de diep gelegen aderen van het menselijk lichaam. Diep-veneuze trombose is een aandoening van de bloedcirculatie. Meestal is er sprake van bloedstolsels in de aderen van de benen, maar het kan ook in de armen ontstaan.

Oorzaken

Diep-veneuze trombose kan verschillende oorzaken hebben.Bepaalde groepen zijn hebben een verhoogd risico.

  • Bloeddoorstroming in aders is te langzaam, bijvoorbeeld bij mensen die lange tijd in bed moeten liggen of bij mensen die zeer weinig bewegen.
  • Verhoogd risico bij patiënten met kanker, obesitas en spataders
  • Beschadiging van de binnenwand van de ader (wond, ontsteking)
  • Erfelijke aanleg voor trombose
  • Vrouwen die de pil nemen hebben een drie tot vier keer zo groot risico op de ontwikkeling van diep-veneuze trombose.
  • Verhoogd risico bij reizigers die verschillende uren in de auto, trein of het vliegtuig hebben doorgebracht. Vooral bij vliegreizen is het risico groter. Door dehydratie en onvoldoende beweging is het bloed dikker.

Symptomen

Een van de eerste symptomen is een zwelling van het been. Andere symptomen zijn pijn en spanning in de benen of een verkleurde huid op de plaats van de trombose. Vaak zijn er ook gewoon geen symptomen.

Opsporing en behandeling

Trombose kan pas definitief vastgesteld worden na een aanvullend onderzoek. Dit kan gebeuren met ultrasoon geluidsonderzoek, waarmee je zelfs de kleinste bloedklonters kunt opsporen.

Complicaties

Diep-veneuze trombose op zich is niet zo gevaarlijk, maar de aandoening wordt wel verbonden met verschillende complicaties die fataal kunnen zijn.De zwaarste complicatie van diep-veneuze trombose is het ontstaan van longembolie. Longembolie ontstaat wanneer er een bloedklonter losschiet en met het bloed mee naar de longen stroomt. hierdoor krijgt de patiënt ademhalingsmoeilijkheden.

De bloedklonter kan niet alleen in de longen terechtkomen, maar ook in andere organen. Hij kan bijvoorbeeld meegevoerd worden naar de hersenen en daar een beroerte veroorzaken. Dit komt wel minder vaak voor.

Een andere veelvoorkomende complicatie is het post-trombotisch syndroom. De aderen zijn dan blijvend beschadigd, waardoor het been verdikt en verkleurt. Om het post-trombotisch syndroom te vermijden, kun je best de weken na de vaststelling van de trombose steunkousen dragen.

Behandeling

1. Toedienen van antistollingsmiddelen (meestal heparine)
2. Stollingsremmende tabletten
3. Regelmatig bloedcontroles

Dit bericht is gepost op 17 september 2007 om 12:17 pm uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Wat zijn asbestziekten?
Wat is epilepsie?