Zijn additieven schadelijk?

Voedseladditieven zijn stoffen die worden toegevoegd aan voeding. Ze vormen al enige jaren het onderwerp van controverse. Additieven worden ook wel E-nummers genoemd.  Additieven moet de eigenschappen van een voedselproduct, zoals de houdbaarheid, de kleur of het uiterlijk veranderen. Ongewenste stoffen in een product (bijvoorbeeld van bestrijdingsmiddelen) noemen we contaminanten.

Alle additieven die in de Europese Unie gebruikt worden, moeten bij wet goedgekeurd worden. alleen de additieven die op de positieve lijst staan, mogen gebruikt worden. alle additieven zijn per groep gerangschikt en hebben een code die in alle landen van de EU van kracht is.

Toch zien veel wetenschappelijke studies een verband tussen het additieven (bijvoorbeeld E102) en ADHD, allergieën, astma, migraine en zelfs kanker. Toch moet er nog veel onderzoek gebeuren.

Hier volgt een lijstje met enkele voedingsstoffen en hun (mogelijke) schadelijke werking:

  • Aspartaam: kunstmatige zoetstof die gebruikt wordt als vervangmiddel van suiker en veel voorkomt in bijvoorbeeld light-frisdranken. Wordt verbonden met ziekten als leukemie, lymfomen, kanker, . Het kan ook een zwaar probleem vormen voor mensen die lijden aan fenylketonurie, die het eiwit fenylalanine niet kunnen afbreken.  Toch zijn er veel tegenstrijdige berichten over aspartaam en moet er nog veel onderzoek naar gebeuren.
  • Cafeïne: wordt verbonden met slapeloosheid, maagzweren, nerveusheid en geboorteafwijkingen. Toch wordt over het algemeen aangenomen dat cafeïne alleen schadelijk is in grote hoeveelheden.
  • Mononatriumglutamaat: smaakversterker die  mogelijk overgevoeligheid veroorzaakt. Zou migraine, hartkloppingen,  duizeligheid, buikpijn, misselijkheid, spierslapte in de bovenarmen en andere bijwerkingen kunnen veroorzaken.
  • Nitriet en nitraat: worden als bewaarmiddel aan vlees toegevoegd. Kan in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn.
  • Sacharine: kunstmatige zoetstof die net als aspartaam wel eens in verband wordt gebracht met kanker.

Dit bericht is gepost op 14 september 2007 om 11:09 am uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Wat is Hepatitis C?
Wat is glaucoom?