Wat is Hepatitis C?

Hepatitis is een verzamelnaam voor ontstekingen van de lever. In een aantal gevallen worden die veroorzaakt door een virale infectie. Hepatitis C is zo’n virus dat aanleiding geeft tot ernstige leverproblemen. Het virus wordt overgedragen via het bloed.

Besmetting

Het virus wordt overgedragen door rechtstreeks contact met besmet bloed. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het gebruik van niet-steriele injectienaalden, gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes, tandenborstels, ,… In uitzonderlijke gevallen wordt het overgedragen via seksueel contact, maar enkel als er sprake is van bloedcontact
Als je besmet bent met hepatitis C, merk je daar meestal lange tijd niets van. Van zodra de leverontsteking verergert, worden de symptomen waarneembaar. D e incubatieperiode kan variëren van twee weken tot 150 dagen.

Symptomen

Veel mensen die besmet zijn met het virus, merken daar lange tijd niets van. Doorgaans duiken de eerste symptomen op na een maand of twee. Andere patiënten kunnen last krijgen van vermoeidheid, koorts, gewichtsverlies, misselijkheid en buikpijn. Een minderheid krijgt geelzucht: hun huiden oogwit kleuren geel. De ontsteking kan uiteindelijk zeer ernstige vormen aannemen en bijvoorbeeld evolueren naar levercirrose. Daarbij wordt het leverweefsel onherstelbaar beschadigd. Mensen met levercirrose lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van leverkanker.
Na de besmetting krijgt iedereen een leverontsteking. 20 van de patiënten geraakt vanzelf van het virus af, zonder symptomen te ervaren. 80% van de patiënten heeft minder geluk en ontwikkelt chronische hepatitis.

Diagnose

Twee tot zes maanden na de besmetting kunnen bloedtesten aantonen of je besmet bent of niet. De dokter kan ook onderzoeken of je lever al schade heeft opgelopen en hoeveel.

Behandeling

Er bestaat nog geen vaccin tegen hepatitis C. De meeste patiënten blijven chronische dragers en moeten hun hele leven oppassen andere mensen niet te besmetten. Hun bloed wordt wel regelmatig gecontroleerd om na te gaan of de hepatitis voorbij is.

De meerderheid van de patiënten wordt behandeld met de combinatietherapie interferon-alfa, die bestaat uit injecties en ribavirinecapsules. De meeste mensen worden hierdoor genezen.

Mensen die besmet zij, hoeven geen speciaal dieet te volgen. Gebruik van alcohol is niet aan te raden. Neem voldoende voorzorgsmaatregelen om geen andere mensen te besmetten.

Dit bericht is gepost op 14 september 2007 om 9:58 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is het Syndroom van Down?
Zijn additieven schadelijk?