Wat is glaucoom?

Glaucoom is de naam voor een reeks oogaandoeningen. De oorzaak is een verhoging van de druk in de oogbol, waardoor de oogzenuw wordt aangetast. Dit leidt tot een uitval van het gezicht en kan zonder behandeling zelf blindheid veroorzaken.

Er bestaan verschillende soorten glaucoom: acuut glaucoom, chronisch glaucoom en secundair glaucoom. Chronisch glaucoom (ook wel open hoek-glaucoom) is de meest voorkomende vorm van de aandoening. Oorzaak zijn de afvoerkanalen van het oogvocht die verstopt zijn. Deze glaucoom evolueert zeer traag. Het grote gevaar van chronisch glaucoom is dat de verhoogde oogdruk niet altijd gevoeld wordt en de geleidelijke uitval van het gezichtsveld vaak pas opgemerkt wordt in een vergevorderd stadium.

Acuut glaucoom
(ook wel gesloten hoek-glaucoom) kan erg pijnlijk zijn, de oogdruk verhoogt plots, bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval. Het gaat gepaard met pijn aan het oog, hoofdpijn, daling van het gezichtsvermogen en braken. Acuut glaucoom heeft onmiddellijk behandeling nodig!

Secundair glaucoom: glaucoom dat veroorzaakt wordt door een andere oogaandoening die eveneens gepaard gaat met hoge druk of door het gebruik van bepaalde medicatie.

Congenitaal glaucoom: komt voor bij baby’s en jonge kinderen, maar is erg zeldzaam. Wordt veroorzaakt door een vervorming van het oog.

Wie krijgt glaucoom?

Glaucoom komt overwegend voor bij mensen van boven de 40 jaar. Boven de 40 heeft 1 op 100 mensen een bepaalde vorm van glaucoom. Bij mensen boven de 70 jaar komt glaucoom nog vaker voor. Dan heeft ongeveer 5% van de mensen er last van. Het risico om glaucoom te krijgen wordt groter als iemand in de familie ook glaucoom heeft. Ook zwaar bijziende mensen en diabeteslijders lopen een verhoogd risico.

Behandeling

Glaucoom wordt behandeld met medicijnen in de vorm van oogdruppels, die de druk in de oogbol doen afnemen. Maar als deze niet helpen, is een operatie vaak noodzakelijk. Zo’n operatie kan een laserbehandeling zijn of een trabeculectomie (specifieke oogoperatie). Mensen boven de 40 laten hunn ogen best om de 2 jaar controleren, bijziende mensen, diabetici en familieleden van glaucoompatiënten laten hun ogen best een keer per jaar controleren.

Dit bericht is gepost op 14 september 2007 om 12:02 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Zijn additieven schadelijk?
Wat is eczeem?