Wat is eczeem?

Eczeem of dermatitis is een verzamelnaam voor een aantal verschillende huidaandoeningen, die gekenmerkt worden door een ontsteking van de huid. Eczeem veroorzaakt een droge, rode en pijnlijke huid, jeuk, schilfers en soms blaren, … Bij zware gevallen kan de huid scheuren en bloeden of vocht afscheiden.

Eczeem bestaat in veel verschillende vormen en heeft ook verschillende oorzaken. Als je eczeem hebt, is het dus erg belangrijk te weten te komen wat het eczeem veroorzaakt.

Soorten eczeem

Atopisch of constitutioneel eczeem: dit soort eczeem komt vaak voor binnen een familie en wordt in verband gebracht met astma en hooikoorts. Atopisch eczeem kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Zuigelingen en peuters hebben er vaak last van. Dat eczeem noemen we dauwworm. Het eczeem bij die jonge kinderen verdwijnt meestal rond de leeftijd van 3 à 4 jaar. Eczeem kan ook bij volwassen nog de kop opsteken.

Contacteczeem: huiduitslag die ontstaat door contact met een bepaalde stof. De huid wordt geïrriteerd, is rood en bedekt met schilferige plekken, bultjes of blaasjes. Voorbeelden van een contacteczeem zijn een nikkelallergie of een zeepallergie. De oorzaak van contacteczeem kan opgespoord worden door een huidtest waarbij de dermatoloog plakkers met allergene stoffen op je huid plakt.

Zwemmerseczeem: huiduitslag ten gevolge van een schimmelinfectie. De huid is rood, schilferig en jeukt. Zwemmerseczeem is besmettelijk en verspreidt zich via warme en vochtige plaatsen. Vooral op plaatsen met veel talgklieren: hoofd, achter de oren, in de neusplooien, op schouderbladen. Komt vaak voor bij zuigelingen maar ook volwassenen kunnen het krijgen.

Seborroïsch eczeem: huiduitslag ten gevolge van stress, koude, droogte, gebruik van veel zeep en het dragen van hoofddeksels. De huid is rood met gele, vettige schilfers. Is niet besmettelijk.

Nummulair eczeem:
ronde, jeukende vlekken op armen en benen, vaak gecombineerd met blaren. De oorzaak is onbekend.

Dyshidrotisch eczeem: jeukende blaasjes op dikke delen van de huid (voetzolen, handpalmen, vingers). De oorzaak is onbekend.

Craqelé-eczeem: droge, schilferige plekken door uitdroging van de huid. Komt vooral voor bij oudere mensen.

Hypostatisch eczeem: eczeem aan de onderbenen, meestal in combinatie met spataderen. Gevolg van slechte bloedcirculatie.

Behandeling

Eczeem kun je niet genezen, maar je kunt opstoten wel voorkomen door de zaken te vermijden die het erger maken.
Het jeuken van de huid kun je tegengaan door katoenen kleding te dragen in plaats van synthetische. Factoren als stress en veranderingen in de hormonenspiegel, bijvoorbeeld tijdens de menstruatieperiode, kunnen ook tot een nieuwe opstoot van eczeem leiden.

Verzachtende en vette crèmes, lotions en zeepvervangers
(badolie, doucheolie) kunnen opstootjes voorkomen door te vermijden dat de huid te droog wordt. ze maken de jeuk ook draaglijker. Bij natte eczeem heb je een crème nodig die de huid uitdroogt.

Milde corticosteroïde zalven en -crèmes worden gebruikt om de ontsteking te verminderen. Als deze niet werken, bestaan er ook nog krachtigere hormoonpreparaten. Als de huid geïnfecteerd is, kan antibiotica vereist zijn.

Dit bericht is gepost op 14 september 2007 om 2:25 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is glaucoom?
Wat zijn asbestziekten?