Wat is het prikkelbare darmsyndroom?

Een spastische darm, ook wel irritable bowel syndrome (IBS) of prikkelbare darmsyndroom genoemd, is een aandoening waaraan wereldwijd miljoenen mensen lijden. De oorzaak is tot nog toe onbekend.

Het irritable bowel syndrome is een aandoening van het maag-darmstelsel. De spieren in de darmwand maken een ritmische beweging (vernauwen en ontspannen), waardoor de inhoud van de darmen naar onder glijdt. Dit proces noemen we peristaltiek. Bij mensen met een spastische darm is de peristaltiek sterker en frequenter.

Ongeveer een op vijf mensen heeft last van een spastische darm. Maar er zijn vermoedens dat het echte aantal nog veel hoger ligt, omdat de meeste mensen niet weten dat ze de aandoening hebben en dus geen medische hulp zoeken. Bij vrouwen komt het prikkelbare darmsyndroom twee keer zo vaak voor als bij mannen. Vooral mensen tussen 20 en 30 jaar ondervinden er last van.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van IBS zijn:

 • Herhaaldelijke buikpijn
 • Diarree & wisselend ontlastingspatroon
 • Constipatie
 • Opgezwollen gevoel
 • Hoofdpijn
 • Winderigheid

Andere symptomen die ook vaak voorkomen:

 • Boeren
 • Slechte adem
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Gevoel dat er na een bezoek aan het toilet nog iets achtergebleven is
 • Klachten bij het plassen

Oorzaak

De precieze oorzaak van een spastische darm is onbekend. Volgens onderzoeken zou stress en angst een grote rol spelen in het ontwikkelen. Meer dan 60% van de IBS-patiënten vertoont tekenen van stress, angst of depressie.

Volgens andere studies zou het lichaam van de patiënten met een spastische darm niet op de juiste manier gebruik maken van serotonine, de neurotransmitter die de samentrekkingen van de spieren stuurt.

In bepaalde gevallen ontstaan de klachten na een ernstige darminfectie. Er kan ook een verband zijn met overgevoeligheid voor bepaald voedsel (zuivelproducten, …).

Behandeling

Een spastische darm is vaak vrij onschuldig, je hoeft er dus niet mee naar de huisarts te gaan. Als je zelf ernstige lichamelijke klachten ondervindt, zoals blijvende diarree of buikpijn, bloed bij de ontlasting, koorts,… kun je best een bezoekje brengen aan de dokter.

Er is geen specifieke behandeling, maar een gezond dieet met vers fruit en groenten is een goed idee. Vermijd pikant en vet eten, groenten die winderigheid veroorzaken, (bijvoorbeeld bonen), alcohol, thee en koffie.

Bepaalde medicijnen kunnen de symptomen verzachten: spasmolitica vertragen de peristaltiek en verhelpen dus diarree en pijn, laxeermiddelen verhelpen constipatie.

Dit bericht is gepost op 13 september 2007 om 11:52 am uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Wat is een kleine beroerte?
Wat is het Syndroom van Down?