Wat is een kleine beroerte?

Een kleine beroerte of Transient Ischaemic Attack (voorbijgaande doorbloedingsstoornis of TIA) is een tijdelijke bloedstoornis of een stagnatie in de bloedtoevoer. Een TIA gaat binnen de 24 uur voorbij. Een kleine beroerte is vaak een voorbode van een beroerte of cerebrovasculair accident.

Een kleine beroerte kan leiden tot verlammingsverschijnselen in de benen en armen, spraak- en zichtstoornissen, moeilijkheden met slikken, kwijlen, hoofdpijn, duizeligheid en verwarring. De effecten van een kleine hersenberoerte gaan vanzelf over. Ze kunnen net zo goed 5 minuten blijven duren als 24 uur.

De oorzaak van een kleine beroerte is meestal de slechte kwaliteit van de bloedvaten. Die zijn aangetast door de ouderdom of door een ongezonde levensstijl (roken, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol,…). Een klein deel van de hersenen krijgt plots te weinig bloed door een vernauwing van de bloedvaten of een bloedklontertje. De verschijnselen van een kleine beroerte zijn afhankelijk van welk deel van de hersenen geen bloed meer krijgt.

Een TIA is van voorbijgaande aard, na een paar dagen zijn de slachtoffers alweer de oude. Toch kondigt een kleine beroerte vaak een ernstige beroerte aan. Vaak wordt een kleine beroerte ook gevolgd door een of meerdere nieuwe TIA’s. Om dat te voorkomen moet de patiënt zijn levensstijl aanpassen:

  • Stoppen met roken
  • Bij overgewicht: afvallen
  • Minstens 200 gram groenten en twee stukken fruit per dag eten
  • Alcoholverbruik matigen (1 of 2 glazen per dag)
  • Voldoende bewegen en ontspannen
  • Cholesterol verlagen, hoge bloeddruk bestrijden, diabetes bestrijden: levensstijl aanpassen en medicijnen nemen.

Na een kleine beroerte krijg je bloedverdunners voorgeschreven, waarmee de kans op een nieuwe TIA kleiner wordt

Dit bericht is gepost op 13 september 2007 om 10:50 am uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Wat is HGH?
Wat is het prikkelbare darmsyndroom?