Wat is de menopauze?

De menopauze betekent het einde van de vruchtbare levensperiode van een vrouw. De eierstokken produceren minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen of progesteron).

Bij de meerderheid van de vrouwen duikt de menopauze op tussen de leeftijd van 45 en 55, maar het kan ook vroeger voorkomen. Eens de hormonentoevoer gestopt is, zal de vrouw geen maandelijkse menstruatie meer hebben. Als de menstruatiecyclus minstens een jaar gestopt is, is de kans zeer klein dat de vrouw nog zwanger kan worden.
De menopauze kan ook ingezet worden door de chirurgische verwijdering van de eierstokken. Dit noemen we de kunstmatige menopauze. Vrouwen die chemotherapie ondergaan hebben ter bestrijding van kanker kunnen ook eerder in hun menopauze komen.

De periode waarin de eerste symptomen optreden, noemen we de ‘perimenopauze’ of ‘overgangsperiode’. Deze term slaat op de 6 jaar voor de menopauze zijn intrede doet. Een van de eerste symptomen is een onregelmatige menstruatie. Een van de typische overgangsklachten zijn warmteaanvallen of opvliegers (‘vapeurs’).

De menopauze of overgang brengt onaangename symptomen met zich mee omdat het lichaam zich nog moet aanpassen aan de veranderingen: een droge vaginaschede (waardoor seks erg pijnlijk wordt), verminderd libido, blaasontstekingen en osteoporose. Andere symptomen zijn: slapeloosheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, gewichttoename, gevoelige borsten, neerslachtigheid, …Vaak heeft de menopauze ook een invloed op het gemoed: vrouwen belanden in een depressie, ze voelen zich angstig,…

Vrouwen met zware overgangsklachten krijgen soms hormoonvervangingstherapie. In Europa is men daar echter zeer voorzichtig mee, omdat studies aantonen dat de therapie een verhoogd risico op borstkanker en hartziekten inhoudt.

Dit bericht is gepost op 12 september 2007 om 12:36 pm uur en is geplaatst in ouder worden.

Andere interessante artikels: Wat is de ziekte van Lyme?
Hoe overleef je een hittegolf?