Wat doe je als je baby koorts heeft?

Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie. Het beschermt het lichaam tegen bacteriën, virussen en andere vreemde indringers. De normale lichaamstemperatuur van de mens ligt tussen 35,8 en 37,4°C. Kinderen krijgen sneller en vaker koorts dan volwassenen.

Baby’s krijgen sneller koorts doordat hun temperatuurcontrolesysteem nog niet zo goed ontwikkeld is. Koorts bij baby’s kan veroorzaakt worden door:

 • Te zware inspanningen
 • Uitdroging
 • Muggensteken
 • Bijensteken
 • Allergische reacties
 • Virale of bacteriële infecties

Symptomen

Symptomen zijn onder meer:

 • Hoesten
 • Pijn
 • Slaapproblemen
 • Rillen
 • Verminderde eetlust
 • Vermoeidheid
 • Geïrriteerdheid
 • Ademhalingsproblemen (uitzonderlijk)

Behandeling

Koorts hoeft niet zo erg te zijn. Als je baby jonger is dan 6 maanden, kun je best altijd een dokter bellen. Als je kind minder dan 38,5 °C koorts heeft, maar verder wel normaal gedrag vertoont, wacht dan af of de symptomen verdwijnen. Heeft je baby meer dan 38,5°C koorts, bel dan een dokter. Contacteer zeker een dokter als je kind volgende symptomen vertoont:

 • Suf- en lusteloosheid
 • Gebrek aan eetlust
 • Rode vlekken op de huid
 • Gevoelige ogen
 • Lopende neus
 • Rode jeukende vlekjes (waterpokken)
 • Stijve nek
 • Buikpijn, braken, diarree
 • Hoofdpijn
 • Blauwe plekken

Bel ook een dokter als het kind blijft jammeren, verder verzwakt of meer dan 40°C koorts heeft.

Bij jonge kinderen is het risico op uitdroging heel groot. Een baby met koorts zou je dus altijd veel vloeistof moeten geven. Als het kind een gebrek aan eetlust vertoont, moet je hem zeker voldoende te drinken geven.

Trek je kind luchtige kleding aan, maar zorg er ook voor dat die het niet koud heeft. Geef het geen extra kledij of deken. Dat leidt tot oververhitting.

Je kunt je baby een koortswerend middel toedienen. Lees aandachtig de bijsluiter om de juiste dosis te kennen of raadpleeg de dokter. Geef kinderen en zeker baby’s geen aspirine. Dat kan bij hen namelijk leiden tot een zware aandoening.

Koortsstuip

Soms kan een kind (meestal tussen 6 maanden en 5 jaar oud) een koortsstuip krijgen, een epileptische aanval ten gevolge van koorts. Zo’n koortsstuip ontstaat meestal tijdens het stijgen van de koorts. Een koortsstuip duurt meestal maar enkele minuten. Het begint met het strekken van de ledematen, waarna de baby begint te schokken. Daarna wordt het kind eventjes bewusteloos. Een koortsstuip leidt maar zelden tot blijvende schade. Blijf rustig en bel meteen de dokter. Ongeveer 5% van de kinderen krijgt ooit een koortsstuip.

Dit bericht is gepost op 12 september 2007 om 10:01 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Wat is hoge bloeddruk?
Wat is de ziekte van Lyme?