Wat moet je doen bij onderkoeling?

Strenge winters eisen jaarlijks overal ter wereld duizenden slachtoffers. Velen onder hen overlijden aan onderkoeling of hypothermie. Als onderkoeling niet snel herkend en behandeld wordt, gaat het lichaam snel bergaf en kan het niet meer normaal functioneren.

Onderkoeling komt voor als de kerntemperatuur van het lichaam tot onder 35°C zakt door blootstelling aan koude. Het menselijk lichaam beschermt zich op een natuurlijke manier tegen de koude door de bloedtoevoer naar de huid te beperken om zo warmteverlies tegen te gaan. Het lichaam bibbert en laat hormonen vrij om zich tegen de koude omgeving te beschermen.

Symptomen

De symptomen kunnen we opdelen in drie fases:

Milde onderkoeling:

 • Rillen, klappertanden
 • Sufheid en slaperigheid
 • Koude, bleke huid
 • Pijnlijke handen en voeten
 • Stijging van de bloeddruk
 • Trage ademhaling

Gematigde onderkoeling:

 • Zwaar rillen, bibberaanvallen die plots stoppen
 • Niet meer in staat zijn te denken en verslapping van de aandacht
 • Trage, oppervlakkige ademhaling
 • Trage, zwakke polsslag

Zware onderkoeling:

 • Rillen is gestopt
 • Spierverslapping
 • Verlies van bewustzijn
 • Weinig of geen ademhaling
 • Zwakke, onregelmatige of zelfs geen polsslag

Risicogroepen:

De mensen die het meeste risico lopen op onderkoeling zijn ouderen en baby’s van minder dan een jaar oud. Verder loopt iedereen die zichzelf op een extreme manier blootstelt aan de kou een risico op onderkoeling: daklozen, bergbeklimmers,

Ook mensen met lichamelijke klachten vormen een risicogroep: mensen die betrokken waren in een ongeluk, geesteszieken, hartpatiënten, mensen die kalmeermiddelen slikken, alcoholisten, …

Behandeling

Als je te maken krijgt met een geval van onderkoeling, bel dan zo snel mogelijk de hulpdiensten op. Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar binnen, naar een warme plaats. Is dit nog niet mogelijk, deel dan je lichaamswarmte met het slachtoffer. Vervang alle koude en natte kleding door warme, droge kleding. Als het slachtoffer nog bij bewustzijn is, kun je hem warme dranken geven. Geef het slachtoffer zeker geen alcohol of tabak!

Als het slachtoffer nog praat kun je hem in een bad met lauwwarm water leggen. Doe dit niet als er sprake is van zware onderkoeling, want dan kan het slachtoffer in shock geraken. Als de onderkoelde persoon gestopt is met ademhalen of geen pols meer heeft, moet je hem of haar reanimeren tot de hulpdiensten arriveren.

Onderkoeling voorkomen

 • Luister naar het weerbericht en vertrek bij extreme weersomstandigheden nooit alleen.
 • Draag kleding in veel verschillende lagen en pas je uitrusting aan de weersomstandigheden aan (winddichte kledij,…).
 • Drink veel, liefst hete drank, maar geen alcohol.
 • Blijf in beweging en eet voldoende

Dit bericht is gepost op 11 september 2007 om 12:13 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Hoe verbeter je je ogen met ooglaserchirurgie?
Wat is hoge bloeddruk?