Wat is hoge bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent als het door de slagaders stroomt. Bloeddruk is noodzakelijk om het bloed naar zijn bestemming te voeren. De bloeddruk is nooit de hele dag hetzelfde. Zo stijgt de bloeddruk tijdens lichamelijke inspanningen, tijdens de slaap daalt hij. Maar een permanente hoge bloeddruk (hypertensie) is zeer schadelijk voor de gezondheid.

Herhaaldelijke periodes met hoge bloeddruk kunnen de slagaders schade toebrengen, waardoor ze verdikken en minder elastisch worden. Daardoor wordt de bloedtoevoer beperkt, wat op zijn beurt leidt tot permanente hoge bloeddruk.
Er zijn bijna geen symptomen van hoge bloeddruk. De persoon met hoge bloeddruk kan jarenlang niets voelen tot zijn hart, nieren of andere organen zo beschadigd zijn dat hij er wel iets van moet merken.

Oorzaken

In de meeste gevallen is er geen echte onderliggende oorzaak. Meestal zijn er een aantal factoren die een grote rol spelen. De patiënt drinkt teveel alcohol, is zwaarlijvig, heeft te weinig lichaamsbeweging of eet teveel zout. Vaak hebben meerdere personen binnen een familie er last van. In een klein aantal gevallen, is er één bepaalde oorzaak, bijvoorbeeld nierziekte. Bepaalde medicijnen veroorzaken een verhoging van de bloeddruk.

Behandeling

Er bestaan verschillende medicijnen die hoge bloeddruk helpen verlagen, maar in de eerste plaats zal de patiënt zijn levensstijl moeten aanpassen.

  • Een gezond dieet volgen
  • Meer lichaamsbeweging
  • Minder zout consumeren
  • Minder alcohol drinken
  • Stoppen met roken (roken heeft geen directe invloed op de bloeddruk, maar vergoot wel het risico op hartaandoeningen)
  • ga na wat je zelf nog kunt doen om je bloeddruk te verlagen

Medicijnen die voorgeschreven worden tegen hoge bloeddruk zijn ACE-remmers, bètablokkers, calciumantagonisten en diuretica (plastabletten). De meeste volwassenen zouden minstens een keer op vijf jaar hun bloeddruk moeten laten controleren, zeker wanneer ze iets ouder worden. De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Die geeft twee resultaten: de systolische druk of de diastolische druk. De systolische druk geeft de kracht van het bloed weer als het hart zich samenspant om het bloed in het lichaam te pompen. De diastolische druk geeft de kracht van het bloed weer als het hart zich ontspant. Debloeddruk wordt aangeduid in millimeters kwik (mm Hg). Een normale bloeddruk is alles wat onder 140/90 ligt. Bij 160/95 heb je een hoge bloeddruk. Een optimale bloeddruk voor volwassenen is 120/80.

Dit bericht is gepost op 11 september 2007 om 2:03 pm uur en is geplaatst in Bloeddruk, hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Wat moet je doen bij onderkoeling?
Wat doe je als je baby koorts heeft?