Hoe verbeter je je ogen met ooglaserchirurgie?

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun ogen te laten laseren in plaats van hun hele leven met een bril of contactlenzen te moeten rondlopen.

Ooglasers worden gebruikt om de vorm van de cornea (het hoornvlies) permanent te veranderen. Het hoornvlies is het deel van de buitenkant van het oog boven de iris en en de lens, waar het licht door naar binnen valt.

Verloop van de operatie

De operatie met de ooglaser duurt ongeveer een uur. Het oog wordt verdoofd met druppels, waarna met een mes een flapje wordt gemaakt in het hoornvlies. Een ooglidsperder zorgt ervoor dat de patiënt niet kan knipperen. Het flapje wordt opzij geklapt om het hoornvliesoppervlak bij te snijden. Daarna wordt het flapje teruggelegd. De laser verwijdert een minuscuul laagje op het hoornvlies, waardoor de lichtstralen beter op het netvlies vallen.

Wanneer?

Mensen kunnen op verschillende manieren slecht zien. Een eerste oogafwijking is bijziendheid of myopie. Mensen die bijziend zijn, hebben een te scherp gebogen hoornvlies, het oog is langer dan normaal. Daardoor wordt het beeld voor het netvlies geprojecteerd, waardoor je voorwerpen op afstand wazig ziet.

De andere oogafwijking is verziendheid of hypermetropie. Bij bijziende mensen is het netvlies te plat of het oog te kort. Het beeld wordt te ver voor het netvlies geprojecteerd.

Astigmatisme is een oogaandoening waarbij het oog een optische afwijking vertoont. Het hoornvlies is te ovaal geschapen, waardoor het oog twee focuspunten heeft en je beeld wazig wordt.
Ooglaserchirurgie kan het hoornvlies een andere vorm geven, waardoor deze problemen weggewerkt worden.

Oudziendheid (slechtziendheid ten gevolge van ouderdom) kan niet verholpen worden met oooglasers. Deze aandoening heeft immers niets met het hoornvlies te maken, maar met de ooglens die afneemt in flexibiliteit.

Risico’s

Complicaties komen slechts in 5% van de gevallen voor.

Na de operatie hebben sommige mensen enkele maanden last van droge ogen. Om hier niet teveel last van te ondervinden, kun je kunstmatige oogdruppels gebruiken. Na de behandeling ondervinden veel mensen verblindend licht of haloachtige effecten, vooral ’s nachts tijdens het autorijden. Dit komt meer voor als de ogen zwaar verbeterd zijn, maar neemt meestal geen erge proporties aan.

In zeldzame gevallen kan de verdunning van de oogwand ertoe leiden dat de vorm van het oog onstabiel wordt. zwaar gezichtsverlies komt zelden voor maar soms moeten mensen nog een operatie ondergaan om het hoornvlies te herstellen of moeten ze harde contactlenzen dragen om hun zicht te herstellen.

Na de operatie

Meteen na de operatie moet de patiënt gewoonlijk 24 uur lang een ooglap dragen. De meeste patiënten een paar dagen tot een week thuis om te rusten. Afhankelijk van de oogcorrectie die uitgevoerd is, mogen ze vaak een tot twee weken niet rijden. De eerste drie maanden moet je buiten in de zon een zonnebril met UV-bescherming opzetten. De patiënt zal ook enkele keren op controle moeten komen.

Dit bericht is gepost op 11 september 2007 om 11:23 am uur en is geplaatst in Ogen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is de Ziekte van Crohn?
Wat moet je doen bij onderkoeling?