Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij de huidcellen zichzelf te snel vervangen, dat wil zeggen om de paar dagen in plaats van om de 21-28 dagen. Dat leidt tot een zware afschilfering van de huidschubben. De plekken die bedekt zijn met huidschilfers voelen vaak dik aan.
Er bestaan verschillende soorten psoriasis, geordend volgens het uitzicht van de laesies op het lichaam:

  • Gewone psoriasis: de vorm die het meest voorkomt, met rode, symmetrische plaques, die zich vaak op ellebogen, knieën en kruin bevinden.
  • Psoriasis guttata: ook wel druppelpsoriasis genoemd. Smalle, ronde vlekken, meestal verspreid over het hele lichaam komt vaak voor bij kinderen of adolescenten.
  • Psoriasis pustulosa: de rode vlekken worden begeleid door grote puskoppen en dikke huidschubben.
  • Psoriasis plantopalmar: psoriasis op de handpalmen en op de voetzolen.

Hoe krijg je het?

Psoriasis komt vaak voor in een familie, maar in principe kan iedereen het krijgen. Meestal krijg je het de eerste keer in je adolescentie, maar ook kinderen of volwassenen kunnen het ontwikkelen. De precieze oorzaak van psoriasis is nog ongekend, maar zeker is dat bepaalde genen ermee verbonden zijn. Er bestaan wel enkele risicofactoren zoals bepaalde drugs, keelontstekingen en fysieke en emotionele stress.

Symptomen

De vlekken voelen oncomfortabel aan en kunnen jeuken. De plekken zijn rood en bedekt met schubben. Als de vlekken zich in de huidplooien bevinden, komen de schubben niet altijd voor. De meeste mensen hebben maar kleine plekken, die vanzelf zullen genezen of een lichte behandeling nodig hebben. Bij een minderheid om een zware vorm van psoriasis. Zij hebben een intensievere behandeling nodig. Bij ongeveer 10% van de patiënten worden ook de gewrichten aangetast. Dat noemen we Psoriasis-Arthritis. Die aandoening brengt voornamelijk de vingers, tenen en onderrug schade toe. Patiënten kunnen soms een aantal jaar geen last hebben van psoriasis, waarna het toch weer opduikt.

Behandeling

1. Je kunt je huid insmeren met vochtinbrengers of verzachtende crèmes om zo de jeuk tegen te gaan.
2. Steroïdenzalf en zeep en shampoo die steenkoolteer bevatten, kunnen de ontsteking en schubvorming tegenwerken.
3. Zalf op basis van vitamine D zou een goede invloed hebben op de verandering van de huidcellen.
4. Sommige patiënten worden geholpen met ultraviolet-therapie.
5. Door de lelijke verschijning van de vlekken krijgen veel patiënten te kampen met psychische problemen: depressie, angst,… Zoek op tijd hulp!

Dit bericht is gepost op 5 september 2007 om 5:40 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Hoe herken en behandel je nierfalen?
Wat is COPD of rokerslong?