Wat is migraine?

Migraine is een neurovasculaire aandoening die doorgaans gepaard gaat met zware hoofdpijn en andere fysieke symptomen. Ongeveer 2 tot 10% van de mannen en 5 tot 25% van de vrouwen heeft er last van. Het grote merendeel van de patiënten zijn vrouwen, zij worden drie keer vaker getroffen door migraine.
Er bestaan twee soorten migraine:

Gewone migraine (migraine zonder aura): bestaat uit hevige, stekende of kloppende hoofdpijn, vaak maar aan een kant van het hoofd. Deze migraine gaat vaak gepaard met concentratieverlies en buiksymptomen als verlies van eetlust, misselijkheid, braken, constipatie en diarree. Patiënten kunnen ook extra gevoelig zijn voor geuren, licht en geluiden. Ongeveer 9 op 10 migrainepatiënten lijden aan deze vorm van migraine.

Klassieke migraine (migraine met aura): deze migraine wordt voorafgegaan door gezichtsproblemen. Patiënten zien schitteringen, wazige vormen, blinde plekken, .. Hierna volgt een zware hoofdpijn, die gemiddeld ongeveer 22 uur aanhoudt. Patiënten kampen ongeveer 13 keer per jaar met deze aandoening.

Oorzaken

De exacte oorzaak van migraine is onbekend. Volgens onderzoek kunnen aanvallen verbonden worden aan chemische veranderingen in het lichaam. Bloedvaten en bepaalde zenuwcellen zouden ook aan de aandoening verbonden worden. Die veranderingen zouden vooral voorkomen bij vatbare personen die onder stress staan. Andere aanzetten zijn vermoeidheid of slaapgebrek, teveel slaap, bepaalde voedselwaren (kaas en alcohol), extreme emoties, maaltijden overslaan en hormonale factoren (menstruatie, gebruik van anticonceptiepil).

Behandeling

De meest voorkomende behandeling bij een migraineaanval is het gebruik van pijnstillers als aspirine of paracetamol. Daarbij wordt vaak een medicijn ingenomen tegen de misselijkheid.

Als deze medicatie niet helpt, kun je aan de dokter een voorschrift vragen voor een medicijn dat specifiek bedoeld is voor de behandeling van migraine. Zo’n medicijn is een triptaan, dat dezelfde werking heeft als natuurlijk aangemaakte serotonine, waarvan je brein niet genoeg in voorraad heeft tijdens een migraineaanval. Deze triptanen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, injecties en neusspray.

Aan patiënten die meer dan vier keer per maand een migraineaanval hebben, kan een preventieve behandeling voorgeschreven worden. Deze medicijnen kunnen niet alle aanvallen voorkomen, de patiënten moeten er dus voor zorgen dat ze altijd een medicijn in de buurt hebben.

Dit bericht is gepost op 4 september 2007 om 5:39 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat veroorzaakt een bloedneus?
Wat is astma?