Wat kun je doen tegen constipatie?

Constipatie is het woord dat we gebruiken voor een moeizame en trage stoelgang. Geconstipeerd zijn is zeker geen aangenaam gevoel. Gelukkig duurt constipatie meestal maar kort. Als je geconstipeerd bent of vaak last hebt van constipatie, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je terug meer comfortabel te voelen. Hier vind je alvast zes tips.

1. Eet meer vezels. Vezels in je voeding zorgen ervoor dat je stoelgang dik en zacht is. Vezels vind je in veel verschillende soorten groenten, fruit en granen. Voeg iedere dag iets meer vezels toe aan je dieet, dan kan je lichaam er aan wennen.
2. Drink veel water en andere vloeistoffen. Vloeistoffen houden je stoelgang zacht en zorgen ervoor dat het gemakkelijk voorbijgaat. Het is belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Drink geen vloeistoffen die cafeïne of alcohol bevatten. die ingrediënten drogen je spijsverteringssysteem namelijk uit.
3. Doe aan lichaamsbeweging. regelmatige lichaamsbeweging houdt je spijsverteringssysteem actief en gezond. Een wandeling van 20 tot 30 minuten kan ook al helpen.
4. Geef jezelf genoeg tijd om je behoefte te doen. Soms zul je zo gehaast zijn als je naar de wc gaat, dat je de signalen van je lichaam negeert. Geef jezelf dus voldoende tijd. negeer het gevoel dat je dringend je behoefte moet doen ook niet.
5. Gebruik enkel laxeermiddelen als een dokter je dat aanraadt. De meeste mensen die licht geconstipeerd zijn hebben geen laxeermiddelen nodig omdat het juiste eten en voldoende lichaamsbeweging er wel voor zullen zorgen dat de stoelgang gemakkelijk eruit komt. Pas als je dit allemaal een tijdje doet, zonder resultaat, zal de dokter je eventueel laxeermiddelen voorschrijven.
6. Overloop samen met de dokter welke medicatie je neemt. Sommige medicijnen veroorzaken constipatie: calciumpillen, pijnstillers met codeïne, antacida, waterpillen, antidepressiva, …

Iedereen heeft wel eens last van constipatie. Als je goed eet, voldoende beweegt en je dokters advies volgt, zou je stoelgang na een paar dagen weer normaal moeten verlopen. Is dat niet het geval, raadpleeg dan je dokter.

Dit bericht is gepost op 3 september 2007 om 3:19 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Hoe verhelp je een verstopte neus?
Hoe kan je buikgriep voorkomen?