Welke types geheugenverlies bestaan er?

Geheugenverlies of amnesie is de term die algemeen gebruikt wordt om het gedeeltelijke of volledige verlies van je geheugen weer te geven. In de meeste gevallen gaat het om een tijdelijke toestand. De oorzaken van amnesie variëren van psychologische trauma’s tot hersenschade door een zware klap op het hoofd of aandoeningen als een beroerte of een hersentumor. Hier vind je de verschillende types amnesie op een rijtje:

1. Anterograde amnesie: als mensen het moeilijk vinden recente gebeurtenissen te onthouden kort na een ongeval waarbij ze schade opliepen aan hun hoofd. Ze weten nog alles over hun kindertijd en over wie ze zijn, maar kunnen zich de nieuwe feiten niet herinneren.

2. Retrograde amnesie: mensen die zich moeilijk kunnen herinneren wat er voor het ogenblik dat hij schade aan zijn hoofd opliep gebeurde, bijvoorbeeld de seconden voor een ongeval.

3. Syndroom van Korsakov: geheugenverlies ten gevolge van overmatig alcoholgebruik in combinatie met een vitamine B1-tekort. Het korte termijngeheugen kan wel nog werken zoals het moet, maar patiënten zullen moeite hebben zich een eenvoudig verhaal te herinneren, woorden, gezichten en ingewikkelde patronen. Het Syndroom van Korsakov is een voortschrijdende aandoening die vaak begeleid gaat van neurologische problemen, zoals ongecontroleerde bewegingen en verlies van gevoel in vingers en tenen.

4. Traumatische amnesie: dit type van amnesie volgt op hersenschade na een zware klap op het hoofd, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk.

5. Infantiele energie: verwijst naar het onvermogen van een persoon om zich de vroege kindertijd, de eerste drie levensjaren, te herinneren. Hoe dit komt is nog niet met zekerheid geweten. Freud weet het aan seksuele verdringing, terwijl anderen het verbinden met nog niet volgroeide hersenen of taalontwikkeling.

6. Hysterische amnesie: meestal tijdelijke amnesie, veroorzaakt door een psychologisch trauma. Het geugen komt over het algemeen een paar dagen later al terug, maar vaak blijven de herinneringen aan het trauma onvolledig.

Iedereen die symptomen van geheugenverlies vertoont, gaat best zo snel mogelijk naar de dokter. De behandelingen variëren naargelang het type.

Dit bericht is gepost op 31 augustus 2007 om 5:07 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, ouder worden.

Andere interessante artikels: Wat is de Ziekte van Alzheimer?
Hoe verhelp je een verstopte neus?