Wat is acne?

Er bestaan niet veel mensen die tijdens hun jeugd geen last krijgen van acne. Acne kunnen we beschrijven als een ontstekingsziekte van de talgklieren in de huid, die puistjes veroorzaakt. Dode huidcellen en vet blokkeren namelijk de huidporiën of haarfollikels blokkeren. Nadat mee-eters zich ontwikkelen, verschijnen er kleine rode vlekjes. Die kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen tot puistjes gevuld met etter.

Lichaamsdelen waar acne gewoonlijk verschijnt, zijn het gezicht, de bovenarmen, de bovenrug en de borst. Acne is niet besmettelijk. Hormonale veranderingen die verbonden worden met puberteit, menstruatie en zwangerschap kunnen acne in de hand werken. Ook bepaalde mecicijnen, zoals steroïden of bepaalde anticonceptiepillen, maken de acne alleen maar erger.

Het merendeel van de mensen krijgt ooit in hun leven acne. Naar schatting 90% van de mannen en 80% van de vrouwen heeft er ooit last van gehad. Meisjes krijgen acne rond de leeftijd van 14 à 17 jaar, jongens rond de leeftijd van 16 à 19 jaar. Maar acne kan ook nog later in je leven voorkomen. Ongeveer 1% van de mannen en 5% van de vrouwen heeft ook na hun adolescentie nog te kampen met acne.

In de meeste gevallen is acne geen zware aandoening en zal het na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Slechts 15% van de mensen hebben zware acne. Wel kunnen de puistjes geïnfecteerd geraken en littekens veroorzaken, vooral als eraan geknepen of gekrabd wordt.

Zware acne kun je best behandelen. Het doel is de plekken proper te houden en littekens te voorkomen. Behandelingen maken de geblokkeerde poriën terug vrij, verminderen de hoeveelheid etter die de huid aanmaakt of bestrijden de bacteriën die de wondjes infecteren.

Bij de apotheker kun je verschillende crèmes, lotions en gels kopen die je op je huid moet aanbrengen. Deze zijn verkrijgbaar zonder voorschrift. Ze bevatten meestal antibacteriële bestanddelen als benzoylperoxide, dat de huid uitdroogt. Helpen de acnebehandelingen niet, ga dan eens langs bij je dokter. Die kan je zwaardere pillen voorschrijven.

Hoe kan je nu acne bestrijden? Milde acne heeft eigenlijk geen speciale behandeling nodig, de puistjes zullen vanzelf weggaan. Eet gezond en drink veel water, dat houdt je huid namelijk gezond. Je kunt je tweemaal per dag wassen met een cleanser, maar teveel wassen en schrobben maakt de ontsteking alleen maar erger.

Littekens die je hebt ten gevolge van acne, vervagen met de tijd. Je kunt ze ook laten verwijderen met behandelingen als lasertherapie of dermabrasie.

Dit bericht is gepost op 31 augustus 2007 om 3:34 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: 10 efficiënte fitnessoefeningen
Wat is de Ziekte van Alzheimer?