Hoe verhelp je een verstopte neus?

Een verstopte neus krijg je doordatde membranen van de neus opzwellen. Meestal is dit het gevolg van een verkoudheid, allergie, griep of een sinusinfectie. Een verstopte neus is onaangenaam en belet dat je normaal kunt ademen. Hier vind je zeven manieren om je van een verstopte of lopende neus te ontdoen:

1. Decongestiva: een duur woord voor wat in de volksmond ‘neusdruppels’ of ‘neusspray’ genoemd wordt. Ze verhelpen verstopping van de neus doordat ze bloedvaatjes laten krimpen. Een lopende neus kun je er niet mee verhelpen. Let op, neusdruppels mag je niet meer dan drie dagen na elkaar gebruiken.
2. Antihistaminica: kunnen de hoeveelheid slijm verminderen. Sommige antihistaminica kunnen slaperigheid veroorzaken.
3. Neusspray- en druppels op basis van zoutoplossing: het werkzame bestanddeel in dit soort sprays is natriumchloride (keukenzout). Deze neusdruppels zijn minder sterk en beter geschikt voor kinderen.
4. Drink extra vloeistoffen: hete thee, bouillon en kippensoep helpen goed tegen een verstopte neus
5. Blijf rechtop staan of zitten: als je je neerlegt wordt de verstopping vaak nog erger.
6. Neuspleisters: maken de neusgaten wijder, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Je kunt ze bij de apotheker, drogist of supermarkt kopen.
7. Waterverstuiver: om de lucht vochtig te houden.

Als je verstopte neus gepaard gaat met een gekuch dat al meer dan tien dagen duurt, een opgezwollen voorhoofd, een slecht zicht, toenemende keelpijn,vlekjes in de keel, geel of groen opgehoest dik slijm (sputum) of als je al langer dan twee weken een verstopte neus hebt, neem je best contact op met je dokter.

Dit bericht is gepost op 31 augustus 2007 om 5:37 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Welke types geheugenverlies bestaan er?
Wat kun je doen tegen constipatie?