Een gezonde levensstijl kan kanker voorkomen

Veel kwaadaardige kankergezwellen kunnen voorkomen worden door een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging, waarbij je goed eet, een gezond gewicht behoudt en niet rookt. Twee elementen die steeds meer aan belang winnen bij kankerpreventie, zijn de strijd tegen obesitas (door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging) en de strijd tegen tabakverslaving. 15 tot 20% van de doden ten gevolge van kanker is te wijten aan zwaarlijvigheid, 30% aan roken. In totaal is dat 50% van alle sterfgevallen.

Stoppen met roken en obesitas vermijden of op dieet gaan, kunnen de mensen op eigen houtje doen. Maar het is helaas niet zo gemakkelijk mensen hun levensstijl te laten veranderen. Ondanks de vooruitgang wat diagnose en behandeling betreft, sterven er jaarlijks miljoenen mensen aan kanker en komen er miljoenen nieuwe kankerpatiënten bij. Volgens een Amerikaans onderzoek zou ongeveer twee derde van de sterfgevallen en duizenden nieuwe patiënten vermeden kunnen worden door aanpassingen in hun levensstijl.

Tabak is de voornaamste oorzaak van longkanker, maar het is ook verantwoordelijk voor de meeste kankers in het strottenhoofd, de mondholte, de pharynx (slokdarmhoofd), de slokdarm en de blaas. Daarbij komt nog dat tabak ook nier-, alvleesklier-, baarmoederhals- en maagkanker in de hand kan werken, naast acute leukemie.

Obesitas wordt verbonden aan verschillende kankers, waaronder dikke darm-, borst-, nier-, eierstok- en alvleesklierkanker. Meerdere studies tonen aan dat het risico op dikke darm- of borstkanker indedijkt kan worden door regelmatige lichaamsbeweging.

Een gezonde levensstijl zorgt er dus niet alleen voor dat je minder risico loopt op het krijgen van kanker, maar ook dat na genezing het risico op herval beperkt wordt.

Dit bericht is gepost op 29 augustus 2007 om 4:12 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: 4 tips om na je dieet je gewicht onder controle te houden
Restrictieve operaties voor gewichtverlies