Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is een operatie waarbij er een maagzakje gemaakt wordt om de voedselinname te limiteren en door een voedsellis verbonden wordt met de twaalfvingerige darm (duodenum) (voorste gedeelte van de dunne darm) en andere delen van de dunne darm om zo malabsorptie te veroorzaken (zodat je minder snel de voedingsstoffen absorbeert). Met andere woorden, een deel van het spijsverteringsstelsel wordt overgeslagen, waardoor je lichaam minder tijd heeft om voedingsstoffen en calorieën op te nemen.

Types gastric bypass-operaties

1. Roux-en-Y gastric bypass

Deze operatie is de standaard gastric bypass. Eerst wordt er een klein maagreservoir gemaakt door een deel van de maag bij elkaar te nieten. Zo wordt je voedselinname beperkt. De rest van je maag blijft gescheiden van het bovenste maagreservoir. Daarna wordt een Y-vormig deel van de dunne darm aan het maagreservoir vastgemaakt. Zo hoeft het voedsel niet voorbij de twaalfvingerige darm (duodenum) en de nuchtere darm (jejunum), de voorste delen van de dunne darm. De absorptie van calorieën en voedingsstoffen wordt dus teruggeschroefd. Deze operatie kan nu uitgevoerd worden met een laparascopie, waarbij de buikholte gecontroleerd wordt met een endoscoop. Hiervoor zijn maar kleine incisies nodig in de buik, waardoor de patiënt sneller herstelt.

2. Biliopancreatische deviatie (uitgebreide gastric bypass)

Deze gastric bypass-operatie is een stuk gecompliceerder. Tijdens de operatie wordt het onderste deel van de maag namelijk verwijderd. Het kleine reservoir dat overblijft, wordt rechtstreeks met het uiteinde van de dunne darm verbonden, waardoor de twaalfvingerige darm en de nuchtere darm volledig overgeslagen worden. Deze operatie is meestal erg succesvol wat gewichtverlies betreft, maar wordt niet vaak uitgevoerd omwille van het risico op nutritionele tekorten.

Risico’s van gastric bypass-operaties

1. De nietjeslijn kan breken.
2. Het maagreservoir rekt uit en krijgt uiteindelijk dezelfde grootte als de maag voor de ingreep
3. Nutritionele tekorten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.
4. Lekken van de maag in de buikholte (waardoor de maagzuren andere organen kan bereiken, wat erg gevaarlijk is)
5. Dumping-syndroom: wanneer de maaginhoud zich te snel door de dunne darm beweegt. Symptomen zijn: misselijkheid, een zwak gevoel, bleekheid, zweten en soms diarree. je kunt ook geen zoetigheden eten zonder je zwak te voelen.
6. Galstenen, ten gevolg van het snelle gewichtsverlies

Een gastric bypass is een zware ingreep, die je beter niet overweegt als je je obesitas nog op andere manieren kunt verhelpen. Praat op voorhand met je dokter(s) over of jij in aanmerking komt voor obesitaschirurgie.

Dit bericht is gepost op 28 augustus 2007 om 4:38 pm uur en is geplaatst in maag en darmen, afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Hoe een avondje restaurant je dieet kan verknoeien
Wat is een proteïnedieet?