Heb jij obesitaschirurgie nodig?

Zware obesitas is niet gemakkelijk te behandelen. Voor sommige mensen is chirurgie die ervoor zorgt dat je gewicht verliest door de voedselinname te beperken of door het spijsverteringsstelsel te onderbreken een goede oplossing. Besef wel dat zo’n operatie een zware ingreep is die zowel voor- als nadelen kent.

Werking van het spijsverteringsstelsel

Als het voedsel door het spijsverteringskanaal gaat, komen er op het juiste moment de nodige spijsverteringssappen en enzymen vrij om de calorieën en voedingsstoffen te verteren. Nadat we ons voedsel hebben doorgeslikt, glijdt het door onze slokdarm naar de maag, waar een zuur het spijsverteringsproces verder zet. Als de maaginhoud naar de twaalfvingerige darm of duodenum (het eerste deel van de dunne darm) gaat, helpen gal- en alvleeskliersappen met de verdere vertering. In de twaalfvingerige darm wordt het ijzer en calcium uit onze voeding geabsorbeerd. De nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum), de twee andere delen van de dunne darm, absorberen de overige calorieën en nutriënten. De voedingsdeeltjes die niet verteerd worden in de dunne darm, worden opgeslagen in de dikke darm. Bij obesitaschirurgie worden de maag of de dunne darm aangepast.

Het idee om chirurgie te gebruike, om obesitas onder controle te houden, groeide uit de goede resultaten van kanker- maagzweeroperaties waarbij grote delen van de maag of de dunne darm verwijderd werden. De patiënten die zo’n operatie ondergingen, verloren doorgaans gewicht na de operaties. Geleidelijk aan begonnen dokters deze operaties toe te passen bij obesitaspatiënten. Chirurgen gebruiken twee procedures voor obesitaschirurgie:

  • Maagverkleining: tijdens deze operaties wordt de maag kleiner gemaakt. Een deel van de maag wordt verwijderd of gesloten, zodat de hoeveelheid voedsel, die de maag aankan, beperkt wordt en de patiënt zich sneller vol voelt.
  • Gastric Bypass: De spijsvertering speelt zich grotendeels af in de dunne darm. Bij de gastric bypass wordt de dunne darm ofwel korter gemaakt, ofwel worden er aanpassingen gemaakt op de plaats waar hij verbonden is met de maag. Op die manier wordt de hoeveelheid voedsel die volledig verteerd of geabsorbeerd wordt, gelimiteerd.

Voordelen

1. Gewichtsverlies: meteen na de operatie verliezen de patiënten snel gewicht, tot 18 na 24 maanden na de operatie. Hoewel de meeste patiënten daarna terug een beetje gewicht bijwinnen, is het aantal dat terug op zijn oude gewicht komt zeer klein.
2. Neveneffecten van zwaarlijvigheid tegenwerken: neveneffecten verdwijnen of verbeteren. Na de operatie wordt de bloedsuikerspiegel van de zwaarlijvige patiënten bijvoorbeeld weer normaal.

Nadelen

1. Overgeven: een neveneffect dat vaak voorkomt bij een maagverkleining omdat de kleine maag teveel uitgerekt wordt door voedsel dat niet voldoende gekauwd is.
2. Duming-syndroom: komt voor bij een gastric bypass, wanneer de maaginhoud zich te snel door de dunne darm beweegt. Symptomen zijn: misselijkheid, een zwak gevoel, zweten en soms diarree na het eten. je kunt ook geen zoetigheden eten zonder je zwak te voelen.
3. Nutritionele tekorten: patiënten die een obesitasoperatie ondergingen, kunnen nutritionele tekorten als als bloedarmoede, osteoporose en metabolische botziekten ontwikkelen. Deze tekorten kunnen voorkomen worden als ze de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen blijven innemen.
4. Complicaties: sommige patiënten die obesitaschirurgie ondergingen, moeten daarna nog operaties ondergaan omdat er complicaties opduiken. Complicaties kunnen onder meer abdominale hernia, infecties en uitgerekte maag inhouden.
5. Galstenen: meer dan een derde van de zwaarlijvige patiënten die gastric surgery ondergingen, ontwikkelen galstenen. Galstenen zijn stukjes cholesterol en andere stoffen die zich in de galblaas vormen. Bij snel gewichtsverlies wordt het risico op galstenen groter.
6. Tijdelijk zwangerschap vermijden: vrouwen op de leeftijd om kinderen te krijgen moeten zwangerschap vermijden totdat hun gewicht stabiel wordt. Snel gewichtsverlies en voedseltekorten kunne de foetus schade toebrengen.
7. Bijwerkingen: misselijkheid, braken, diarree, extreem zweten, opgezwollen gevoel en duizeligheid.
Veranderingen van leefstijl: patiënten moeten na een zware operatie van dichtbij gevolgd worden, een heel leven lang een aangepast dieet volgen, aan lichaamsbeweging werken en vitaminen- en mineraalsupplementen innemen.

Iets voor mij?

Als je een body mass index (BMI) van meer dan 40 hebt, ben je extreem zwaarlijvig en zeker een kandidaat voor obesitaschirurgie. Chirurgie kan ook een oplossing bieden voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 bij wie hun zwaarlijvigheid problemen als slaapapneu, hartziekten of diabetes veroorzaakt. Kortom, als het sterfrisico groter is dan de risico die ze nemen als ze voor chirurgie kiezen.

Onthoud dat er verschillende andere manieren zijn om obesitas te bestrijden. In veel gevallen zal men de patiënten vragen te bewijzen dat hun vorige pogingen om af te vallen niet effectief waren voordat chirurgie wordt goedgekeurd. De meeste chirurgen vragen van hun patiënten dat ze hun motivatie aantonen en begrijpen dat een zwaar dieet en lichaamsbeweging nodig zijn en ze zich aan de medische richtlijnen moeten houden. De gezondheid van het hart en het hormonale stelsel van de patiënt wordt onderzocht.

Voor patiënten die op andere manieren niet genoeg gewicht verloren, kan chirurgie een goede behandeling zijn. Maar de meeste patiënten moeten gewoon meer inspanningen doen om hun gewicht onder controle te houden: veranderingen in levensstijl en eetgewoontes, meer fysieke activiteit, …

Dit bericht is gepost op 28 augustus 2007 om 2:11 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Wat is tandbederf?
Blijf op gewicht