Wat zijn de symptomen van borstkanker?

Hoe vroeger je borstkanker kunt opsporen, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Best kun je dus je borsten iedere maand aan een zelfonderzoek onderwerpen. In een vroeg stadium van borstkanker zijn de symptomen nog niet duidelijk, dus het is erg belangrijk dat je ieder jaar een mammografie laat uitvoeren of een onderzoek laat doen door je dokter. Als je abnormaliteiten opmerkt zoals een knobbeltje, afscheiding van de tepel of veranderingen van de huid (samentrekking, roodheid), licht dan meteen je dokter in. Symptomen die in de richting van borstkanker wijzen, zijn:

Tepelafscheiding

Het is niet zo vreemd dat je tepels lekken. Per slot van rekening zijn borsten ervoor gemaakt om melk te produceren. Als de tepels gestimuleerd worden (tijdens de seks, door er voortdurend op te knijpen of tijdens een mammografie, kunnen de borsten daarop reageren en vocht produceren. Bepaalde anticonceptiepillen, bloeddrukpillen, kalmeermiddelen en marihuana kunnen in bepaalde gevallen normale, goedaardige afscheiding veroorzaken. Een ander soort tepelafscheiding is galactorree, een spontane melkafscheiding van de tepels als de vrouw geen borstvoeding aan het geven is.

Het type afscheiding dat op borstkanker kan duiden komt gewoonlijk uit een tepelkanaal en is spontaan. De oorzaak is vaak een of meerdere papilloma’s of een ontsteking van een melkkliertje. Maar soms kan het lekken ook een symptoom zijn van kanker, hetzij DCIS (Ductaal Carcinoom in Situ), hetzij een uitgezaaide kanker.

Teruggetrokken tepels

Teruggetrokken tepels zijn zeker niet ongewoon. Sommige vrouwen moeten zelfs hun hele leven met een of twee teruggetrokken tepels leven. Maar als de tepel zich pas recent heeft teruggetrokken, kan dit wijzen op borstkanker. Laat je dan onderzoeken door een arts, die je een mammografie zal aanraden.

Ziekte van Paget

De Ziekte van Paget is naast een aandoening van de beenderen ook een zeldzame vorm van borstkanker. Ze komt bij ongeveer 1% van de vrouwen met borstkanker voor. In een eerste fase krijgen de vrouwen die eraan lijden huiduitslag op de tepels en vochtafscheiding. Om de juiste diagnose te stellen, is eerst een mammografie, een onderzoek van de borsten en een biopsie nodig. Als de kanker alleen de tepel heeft aangetast, heb je bij de Ziekte van Paget een grotere kans op genezing. Vroeger verwijderden chirurgen meteen de hele borst, maar nu wordt er voor gekozen enkel de tepel weg te halen.

Dit bericht is gepost op 24 augustus 2007 om 3:48 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Kies het juiste dieetprogramma
Hoe onderzoek ik mezelf op borstkanker?