Hoe onderzoek ik mezelf op borstkanker?

Bij borstkanker is het in de eerste plaats belangrijk dat je er snel bijbent. Eigenlijk zou iedere vrouw zichzelf minstens een keer per maand moeten controleren op borstkanker. Toch moet je niet alleen op zelfonderzoek vertrouwen. Als je een knobbeltje vindt in je borsten, is het vaak al te laat. Laat je geregeld door de dokter onderzoeken. Een mammografie kan kanker in een vroeger stadium al opsporen.

Controleer je borsten iedere maand op dezelfde dag. Best doe je dit zeven dagen na het begin van je maandstonden. Op dat moment bevatten de eierstokken het minste aantal hormonen en zijn de borsten het minst opgezwollen. Het beste ogenblik dus om onregelmatigheden te voelen. Als je al in je menopauze zit, onderzoek je borsten dan ook iedere maand op dezelfde dag, bijvoorbeeld de eerste dag van de maand.

Bekijk je borsten eerst in de spiegel, eerst met je handen naast je lijf, daarna met je handen langs je middel terwijl je lichtjes vooroverbuigt en tenslotte met je armen opgeheven boven je hoofd. Kijk uit naar asymmetrische vormen van de borsten, samentrekking van de huid, rode vlekken, terugtrekking van de tepels en tepeluitscheiding.

Als je daarna een bad of een douche neemt, controleer je borsten dan op bultjes, knobbeltjes of verdikkingen. Leg een arm achter je hoofd en ga met je andere, vlakke hand alle delen van je borst na. Druk eerst lichtjes, dan iets steviger en tenslotte heel stevig op ieder gebied. Doe dan hetzelfde aan de andere kant. Let extra op bij het gedeelte tussen je borsten (boven het borstbeen) en onder de armen. Deze plaatsen worden wel eens overgeslaan bij een mammografie. Kanker komt vaak voor in de buurt van de tepels, dus controleer dit gebied nog eens extra.


Dit bericht is gepost op 24 augustus 2007 om 4:20 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat zijn de symptomen van borstkanker?
Stel jezelf realistische dieetdoelen