Moet je echt gewicht verliezen?

Je kleren passen je steeds minder goed en je merkt dat je hier en daar wel wat bent aangekomen. Maar is dat wel zo’n ramp? Misschien kan een kilootje meer of minder je wel niet zoveel schelen en voel je je goed in je vel. Maar het kan natuurlijk altijd dat je je gezondheid op het spel zet. Maar hoe kom je nu te weten of je lijdt aan zwaarlijvigheid en of je dus zou moeten afvallen?

Als indicatie voor overgewicht, grijpt men vaak terg naar de Body Mass Index (BMI). Mensen met een BMI van 25 of meer zouden overgewicht hebben, mensen met een BMI van meer dan 30 zijn zwaarlijvig. Een BMI van 18,5 betekent dat je onder je gewicht zit, 18,5-24,9 is een ideaal gewicht, 25-29.9 betekent overgewicht. Je BMI bereken je door  je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meter (kg/m²).

Toch spelen er nog meer factoren een rol. Begin eens met jezelf deze vragen te stellen:

1. Wat is je leefstijl? Het is belangrijk dat je veel lichaamsbeweging hebt en gezond eet, ongeacht je BMI.
2.Wat is je familiegeschiedenis? Als iemand uit je naaste familie problemen had met hoge bloeddruk, diabetes of cardiovasculaire aandoeningen, moet je extra voorzichtig zijn met je gewicht.
3. Wat is je gewichtgeschiedenis? Mensen die de laatste jaren consistent bijgekomen zijn, moeten extra opletten. Je BMI zou niet dramatisch moeten stijgen op een paar jaar.
4. Hoe is je gewicht verdeeld over je lichaaam? Dikker worden in het deel boven je heupen kan problematisch zijn. Dikkere onderbuiken kunnen een groot risico inhouden!
5. Wat is je tailleomtrek? Mannen lopen een verhoogd risciso bij een tailleomtrek van 94 cm., vrouwen bij 80 cm.
6. Hoe staat het met je gezondheid? Als je cholesterol en bloeddruk te hoog liggen en je BMi aanduidt dat je in de risicogroep zit, is het erg belangrijk om gewicht te verliezen. Praat erover met je arts!
7. Hoe voel je je? Ben je zwaarlijvig en heb je last van spierpijn, kortademigheid of andere gezondheidsproblemen? Tijd om gewicht te verliezen!

Zwaarlijvigheid of obesitas veroorzaakt jaarlijks wereldwijd gezondheidsproblemen en aandoeningen als diabetes, hartaandoeningen en artrose. Over het algemeen zou je kunnen stellen dat je ernstig moet overwegen om op dieet te gaan als je BMI tussen de 25 en 27 zit. Je lijdt dan aan overgewicht en gaat stilaan richting obesitas. Toch moeten we er zeker bij stilstaan dat zwaarlijvigheid veel oorzaken kan hebben. 

Dit bericht is gepost op 22 augustus 2007 om 4:47 pm uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte, afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Maak van je dieet een succes
10 goede gewoontes voor een geslaagd dieet