Wat kan je zelf doen tegen hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk of hypertensie is een aandoening die orgaanschade kan veroorzaken, maar ook kan leiden tot hartaanvallen of beroertes. Bij een te hoge bloeddruk kan je dokter medicijnen voorschrijven. Bij matige hypertensie is het goed om onderstaande regels te volgen. Maar ook als je al medicatie neemt, kun je in samenspraak met de dokter, onderstaande tips goed gebruiken.

1. Lichaamsoefeningen

Vier tot vijf dagen per week minstens een halfuur lang lichte aerobicoefeningen doen is een goede remedie tegen hypertensie. Zelfs een wandeling kan al wonderen doen. Volgens een onderzoek kunnen patiënten met matige hypertensie hun bloeddruk al 5 tot 8 punten laten dalen met alleen lichaamsbeweging. Bovendien neemt lichaamsbeweging de stress weg, wat ook goed is voor het hart.

2. Roken

Roken brengt je lichaam altijd schade toe, maar als je aan hoge bloeddruk lijdt, moet je het zeker laten. Nicotine heeft immers een averechts effect op de bijnieren en laat zo de bloeddruk onrechtstreeks stijgen.

3. Gewicht verliezen

Als je teveel weegt, kunnen zelfs een paar kilo’s al het verschil maken. Stel jezelf een haalbaar doel, bijvoorbeeld vijf kilo verliezen. Daarna kun je nog altijd er voor kiezen om nog meer af te vallen.

4. Vezels

Als je te weinig vezels binnenkrijgt, zal dat ongetwjifeld leiden tot een verhoging van je bloeddruk. Probeer dus dagelijks voldoende fruit en groenten te eten. Eet ook vezelrijk brood en ontbijtvlokken.

5. Zout

Veel dokters zullen je vertellen dat je je zoutinname best drastisch mindert. Maar recente studies wezen uit dat slechts 30 à 40% van de mensen gevoelig is voor zout. Controleer het even bij jezelf. Neem twee à drie weken geen zout in en check daarna of je bloeddruk gedaald is. Als je een verschil ziet, kun je beter een natriumarm dieet volgen. Een natriumarm dieet kun je best combineren met de inname van meer kalium. Dit vind je in supplementen, maar ook in aardappelen, bananen, aubergines, peren, tomaten en pepers.

6. Pure chocolade

Volgens een onderzoek aan de universiteit van Keulen doet pure chocolade de bloeddruk dalen. Je moet ook niet overdrijven, een paar stukjes per dag zou al voldoende zijn. Melkchocolade en witte chocolade zullen je ook niet helpen.

7. Selderij

Selderij bevat een chemisch element dat de bloedvaten ontspant, waardoor de bloeddruk daalt. Vier stengeltjes per dag zouden al volstaan. Selderij bevat wel natrium, dus eet er niet teveel van als je gevoelig bent voor zout.

8. Knoflook

Van knoflook weet men al lange tijd dat het de bloeddruk sterk doet dalen. Eet het dus zoveel mogelijk! En wie z’n vrienden, familie en collega’s niet wilt afschrikken met een stinkende adem, kan altijd kiezen voor looksupplementen.

9. Calcium en magnesium

Als je calcium en magnesium combineert, doen ze de bloeddruk dalen. De wetenschap weet nog niet hoe deze combinatie precies werkt. Je kunt een maand of twee supplementen innemen, om daarna te controleren of het effect had. Als je bloeddruk lager is, blijf ze dan gebruiken.

Dit bericht is gepost op 8 augustus 2007 om 5:44 pm uur en is geplaatst in Bloeddruk.

Andere interessante artikels: Het geheim van permanent gewichtsverlies
Gewicht verliezen: alle kleine beetjes helpen