Op reis met een allergie

Allergieën zijn ongetwijfeld de kwaal van deze tijd. Steeds meer mensen lijden wel aan de een of andere vorm van allergie. Mensen met een allergie zijn extra gevoelig voor allergenen. Komen ze in contact met deze stoffen, dan krijgen ze een allergieaanval. Allergenen kunnen honderden vormen aannemen: van aardbeien over huisstofmijt tot pollen, … Als je allergisch bent en blootgesteld wordt aan zo’n allergeen, heeft dit een overreactie van het immuunsysteem tot gevolg. Er komen grote hoeveelheden histamine vrij. Histamines zijn de stoffen die verantwoordelijk voor de overreactie van je lichaam: jeuk, hoesten, uitslag, opgezwollen keel, …

Lijd je aan een allergie, dan moet je extra voorzorgsmaatregelen treffen. Je wilt een allergieaanval toch zeker niet je vakantie laten verpesten! Met deze tips zou je een zorgeloze vakantie tegemoet moeten gaan.

Met de auto

Ga je met de auto op reis, zet dan je airconditioning of autoverwarming van tevoren op, met de ramen open. Laat de auto minstens 10 minuten zo staan voordat je vertrekt. De schadelijke stofmijt in het verluchtingssysteem zou zo verwijderd moeten zijn.

Heb je een pollenallergie, laat de autoramen dan gesloten. Als het warm wordt kun je beter gebruik maken van de airconditioning, als je auto daarover beschikt. Een goed idee is ook om de tijdstippen van je reis aan te passen, zodat je zo weinig mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgt. ’s Ochtends en ’s Avonds is de kwaliteit van de lucht beter dan overdag.

Met het vliegtuig

Wie al last heeft van sinusitis of een infectie aan de oren, kan tijdens de vliegreis ernstige hinder ondervinden. Probeer je vlucht uit te stellen. Lukt dit niet, gebruik dan een neusspray of een oraal ontzwelmiddel. De lucht in het vliegtuig is erg droog, een neusspray zal ook je neus vochtig houden.

In het hotel

Bepaalde hotels hebben tegenwoordig allergievrije kamers aan. is dit het geval bij jouw hotel, probeer zo’n kamer dan op voorhand te boeken. Ben je erg gevoelig voor schimmels? Een droge kamer waar de zon op schijnt, niet te dicht bij een zwembad, is waar je naar op zoek bent.

Op restaurant

Heb je een voedselallergie, kijk dan uit met wat je eet in het buitenland. Niet alle ingrediënten van een schotel staan immers vermeld op de menukaart. Het kan ook zijn dat je de taal niet begrijpt. Neem je voorzorgsmaatregelen voor als je allergisch zou reageren.

Dit bericht is gepost op 6 augustus 2007 om 5:39 pm uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Hoe bereid je een zwangerschap voor?
Hoe herken je artritis?