Overgewicht riskant voor prostaatkanker

Overgewicht bij prostaatkankerpatiënten leidt vaak tot een ongunstig verloop van de ziekte. Te zware mannen overlijden twee keer zo vaak aan die ziekte en lopen drie keer meer risico op uitzaaiingen. Dit zijn de resultaten van een onderzoek aan het Fred Hutchinson Cancer Research in Seattle.

Van overgewicht was ook al bekend dat het een risicofactor is in andere kankers als nierkanker, darmkanker of borstkanker. Bij zwaarlijvige mannen ligt het sterftecijfer 52 procent hoger, bij vrouwen 62 procent. Mannen die in het jaar voor de diagnose van prostaatkanker een BMI (Body Mass Index) van 30 of meer lieten optekenen, hadden 2,6 keer meer kans om aan de ziekte te sterven. De wetenschappers hebben bijna 10 jaar lang iets meer dan 750 mannen gevolgd die tussen 1993 en 1996 prostaatkanker gekregen hadden.

“Deze resultaten tonen aan dat gezonde voedingsgewoonten en lichaamsbeweging heel belangrijk zijn om een normaal gewicht te bereiken en ook om dat te behouden”, aldus dokter Alan Kristal.

Je kunt dus best je gewicht preventief onder controle houden. Of een normaal gewicht ook daadwerkelijk preventief optreedt tegen prostaatkanker is nog niet geweten. Maar wat wel geweten is, is dat overgewicht nog meer ziekten in de hand werkt.

Dit bericht is gepost op 2 augustus 2007 om 3:47 pm uur en is geplaatst in ouder worden, kanker.

Andere interessante artikels: 3 geheimen voor een geslaagd dieet
Vet belemmert antikanker-effect vitamine C