Ingroeiers, wat doe je ermee?

Ingroeiers, ingegroeide haartjes, ook bekend onder de wetenschappelijke naam pseudofolliculitis barbae (PFB), komen het vaakst voor bij mannen met krullende of stugge haren. In totaal heeft ongeveer 30 à 40% van de mannen wel eens last van ingroeiers. Als je je scheert met een scheermesje, snij je de haren in een hoek af, waardoor ze scherp worden. Krullend haar kan dan soms terugkrullen en de huid penetreren, waarna het ingroeit. Ingroeiers veroorzaken irritatie (rode bultjes) op de huid. Dit kan zeer pijnlijk zijn.

Voorzorgsmaatregelen

1. Je haar moet nat zijn voor het scheren. Het ideale moment om je te scheren is na een bad of een douche. Op andere momenten moet je je haar ten minste twee minuten op voorhand natmaken met warm water. Je kunt nat haar namelijk gemakkelijker afsnijden dan droog haar.

2. Gebruik goede scheerzeep. Goede scheerzeep vermindert het risico op frictie en irritatie. Smeer je gezicht goed in en wacht even om de gevoelige delen van je gezicht te scheren, zo hebben de haartjes de tijd om iets zachter te worden. Volg de richting van de haartjes, scheer niet ertegen in. Ga niet te vaak over dezelfde plek, hoogstens 1 tot 2 keer.

3. Laat je huid zich rustig ontspannen. Een gespannen huid werkt het terugkrullen van de haartjes in de hand.

4. Verander regelmatig van scheermesje. Als je je scheert met een bot mesje wordt het risico op ingroeiers immers groter omdat je de haartjes dan niet gelijkmatig afscheert.

5. Neem een scheermesje met één mesje in plaats van twee, drie of vier. Als je last hebt van ingroeiers wil je het effect van meerdere mesjes eerder vermijden

Er bestaan ook crèmes die de haartjes oplossen, zoals Veet. Let hier wel mee op, want in die producten worden veel sterke chemicaliën gebruikt die irritatie kunnen veroorzaken.

Nazorg

Heb je ingegroeide haartjes, houd er dan rekening mee dat je eerst het haartje laat uitgroeien en de huid wat rust gunt. Wacht ten minste drie dagen voor je je weer scheert. Ingroeiers kunnen gemakkelijk desinfecteren, gebruik dus zeker een ontsmettend middel. Raak de ingroeier ook niet teveel aan, want dat maakt het juist erger.

Wanneer je last hebt van ingegroeide haartjes, laat dan eerst je haartje uitgroeien en geef je huid minimum drie dagen rust voordat je je opnieuw scheert. Ingroeiers kunnen gemakkelijk geïnfecteerd geraken, hou hier rekening mee. Blijf zeker van de ingroeier af, of het wordt gewoon erger.

Vaniqa (Eflornithine hydrochloride 13,9%) is een efficiënt middel tegen ingroeiers. Dit is een geneesmiddel om gezichtsbeharing bij vrouwen te verwijderen, maar is ook goed voor de controle en behandeling van ingroeiers. Vraag raad bij je dokter.

Dit bericht is gepost op 1 August 2007 om 4:22 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.