Echt fruit of vitaminepillen?

Is fruit beter voor de gezondheid dan kunstmatige vitaminepillen? Dat is de vraag waar wetenschapster Serena Guarnieri en medewerkers van de Universiteit van Milaan een antwoord op wilden. Proefpersonen kregen ofwel vers geperst sap van bloedsinaasappelen te drinken ofwel water met een gelijkwaardige concentratie aan vitamine C. een paar uur later namen de onderzoekers bloed af bij personen uit de twee groepen. Dat bloed werd kunstmatig verouderd door de toevoeging van waterstofperoxide, een chemisch product dat DNA aantast op dezelfde manier als antioxidanten doen in het lichaam. Uit de proef bleek dat het bloed van de personen die fruitsap gedronken hadden beter bestand was tegen veroudering dan bloed van de personen die het met vitaminewater moesten stellen.

Volgens Guarnieri beschermt de wisselwerking tussen vitamine C en andere stoffen uit het fuit het lichaam tegen antioxidanten. Alleen vitamine C volstaat dus niet als je ouderdom wilt bestrijden. Vitamine C werkt onder meer verkoudheden tegen, maar heeft nog meer weldadige effecten als het voorkomen of afzwakken van ouderdomskwalen.

Dit bericht is gepost op 1 augustus 2007 om 3:44 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Kleine maatregelen voor een groot gewichtsverlies
Ingroeiers, wat doe je ermee?