Ben jij een emo-eter?

 

Teveel eten om emotionele redenen, het gebeurt vaker dan je denkt. Je gevoelens even opzij zetten, je verdriet even vergeten, … eten is vaak een gemakkelijke uitweg. Maar hoe maak je eigenlijk het onderscheid tussen eten uit fysieke behoefte of eten uit emotionele overwegingen? Heb jij het gevoel dat je een emo-eter bent? Hieronder staan acht eigenschappen van emo-eters. Ga eens even na of ze van toepassing zijn op jou. Als dat zo is, geen nood, als je de symptomen al herkent, kun je ze beter onder controle houden!

1. Je honger komt plots opzetten

Als je plots en vlug honger krijgt, kan dit zeker duiden op emo-eten. Fysieke honger komt immers maar traag naar boven: eerst heb je een beetje honger, maar het hongergevoel wordt steeds groter.

2. Je hebt zin in specifiek eten

Over het algemeen doet emotionele honger je zin krijgen in ongezond eten: frieten, pizza, chocolade, …Van dit soort eten krijg je een kort gevoel van gelukzaligheid, een rush, precies datgene waar je als emo-eter naar op zoek bent.

3. Je honger is ongeduldig

Eens je met bepaald eten in je hoofd zit, wil je dit snel en liefst wel meteen. Het is niet abnormaal dat je zelfs ’s nachts nog naar een winkel zou gaan. Bij fysieke honger is die behoefte minder sterk, tenzij je echt al een dag niet gegeten hebt. Over het algemeen kun je bij fysieke honger wel even wachten, terwijl je bij emotionele honger snel verzadigd wilt worden.

4. Je honger gaat gepaard met sterke emoties

Meestal wordt emo-honger veroorzaakt door een voorval dat je van streek maakte. Je voelt je verdrietig, bang of boos en gaat daarom eten. Fysieke honger daaretegen ontstaat vanuit een lichamelijke behoefte aan eten.

5. Je eet onbewust

Als je plots merkt dat je onbewust aan het eten bent of dat die zak chips wat je net uit de kast nam al bijna leeg is, kan dit een sterke aanwijzing zijn voor emotioneel eten. Als je gewoon eet omdat je honger hebt, ben je meestal bewust bezig met het voedsel.

6. Bij verzadiging stop je niet met eten

Je stopt maar niet met eten, ook al ben je allang verzadigd. Bij fysieke honger stop je wanneer je maag vol zit.

7. Je honger zit in je mond

Het is niet je maag die je wilt vullen, maar je mond. Bij emotionele honger smacht je vaak naar specifieke smaken.

8. Na het eten heb je spijt of voel je je schuldig

Als je je vlak na het eten schuldig voelt, is dat omdat je beseft dat je eigenlijk geen voedsel nodig had. Bij fysieke honger geef je je lichaam immers gewoon wat het nodig heeft.

Dit bericht is gepost op 1 augustus 2007 om 5:25 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding, Algemeen.

Andere interessante artikels: Eenvoudig gewicht verliezen
3 geheimen voor een geslaagd dieet