Maken medicijnen dikker?

Medicijnen zijn meestal noodzakelijk, maar hebben vaak ook minder aangename bijwerkingen. Zo heeft heel wat medicatie een negatieve invloed op je gewicht. Enkele van de medicijnen die tot gewichtstoename kunnen leiden zijn: antidepressiva, anticonceptiepillen, diabetesmedicatie (insuline), steroïden en hormoontherapieën.

Anticonceptiepil

Dat je van de pil altijd dikker wordt, blijkt een fabeltje te zijn. Veel meisjes hebben een heilige schrik dat de kilo’s eraan zullen vliegen, maar dit is echt niet nodig. Uit onderzoek blijkt immers dat er evenveel vrouwen zijn die gewicht verliezen bij het nemen van ‘de pil’ als vrouwen die gewicht bijwinnen. Er zijn verschillende redenen waarom de pil verandering in het gewicht kan teweegbrengen. Een van de boosdoeners kan het hormoon progesteron zijn.

De reden waarom nog steeds heel veel vrouwen geloven in de mythe over de pil en gewichtstoename is dat veel vrouwen in hun adolescentie beginnen met het nemen van een oestrogeen- of progesteronpil. Op die leeftijd is het metabolisme aan het vertragen en probeert het lichaam sowieso gewicht bij te winnen.

Insuline

Gewichtstoename na de start van therapie met insuline is volstrekt normaal. Gewoonlijk komen de patiënten tot zo’n 2,5 kilo bij. De reden hiervoor is dat de insuline de bloedsuiker controleert, die dus na een lange tijd weer gebruikt kan worden. Gewichtstoename ten gevolge van insulinetherapie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Op voorhand kun je moeilijk bepalen welke patiënten gewicht zullen winnen. Bij het begin van de insulinetherapie kan het metabolisme vertragen wanneer de bloedsuiker gecontroleerd wordt. Een onaangenaam neveneffect dat kan opduiken is dat de weerstand van de cellen tegen insuline verhoogt en zodoende ook de nood aan medicatie. En zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht.

Oplossing

De oplossing, zoals zo vaak als er sprake is van overgewicht, is lichaamsbeweging. Een type lichaamsbeweging dat erg effectief is, is aerobische activiteit. Bij deze oefeningen krijgt het lichaam meer behoefte aan zuurstof doordat je grote groepen spieren, die veel zuurstof nodig hebben, gebruikt. Bijgevolg moet het hart harder werken om de spieren van voldoende zuurstof te voorzien, waardoor ook het metabolisme verhoogt.

Dit bericht is gepost op 31 juli 2007 om 3:51 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten, Algemeen.

Andere interessante artikels: Lichaamsbeweging voor je hersenen
Hoe behandel je acne?