Lichaamsbeweging voor je hersenen

Heeft lichaamsbeweging een positief effect op de hersenen?  Dat is een vraag waar nog niet voldoende duidelijkheid over bestaat. Experts hebben zo hun twijfels en verschillen van mening over het onderwerp. Uit een recente studie blijkt echter dat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat er meer hersencellen worden aangemaakt.

De groei van de hersencellen ontstaat in de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor geheugenopslag. Dit stelden een groep wetenschappers van de Universiteit van Columbia en het Salk Institute in La Jolla, onder leiding van neuroloog Scott Small vast.

De wetenschappers experimenteerden eerst met muizen. Een groep muizen werd enkele weken lang in een rad gezet, de andere groep zat vast in een kooi. Door middel van een microscopie van de hersenen stelden ze een stijging vast in de hersencellen bij de muizen die veel beweging kregen in het rad.

 Vervolgens bestudeerden de onderzoekers 11 menselijke deelnemers. De proefpersonen moesten vier dagen per week 1 tot 2 uur op een hometrainer trainen. Na drie maanden lang zware training, produceerden ze tot 30% nieuwe neuronen in een deel van de hippocampus. Na drie maanden merkten de wetenschappers ook een verbetering in de geheugentesten. Er werden enkel gezonde personen gevolgd, dus de resultaten van de studie betekenen niet dat Alzheimer of dementie te genezen valt met lichaamsbeweging. Maar geheugenverlies zou men wel kunnen voorkomen.

Een verklaring is dat lichaamsbeweging voor een betere bloedtoevoer naar de hippocampus zorgt. Die bloedtoevoer brengt nieuwe moleculen aan, die de celgroei stimuleren.

Dit bericht is gepost op 31 juli 2007 om 2:54 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Seks is gezond!
Maken medicijnen dikker?