Zwangerschapshormoon tegen MS?

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De myelineschede die om de zenuwvezels zit wordt door de aandoening aangetast. Myeline is een vettige stof die ervoor zorgt dar zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd. Bij aantasting krijgt de patiënt last van verlammingsverschijnselen. De oorzaak van MS is voorlopig nog onbekend.

Wetenschappers uit Canada hebben nu vastgesteld dat prolactine, een hormoon dat vrijkomt bij de zwangerschap, de schade die de zenuwen oplopen kan herstellen. Prolactine zou mogelijk ingezet kunnen worden als behandeling tegen MS. De wetenschappers wusten wel met zekerheid dat de symptomen van MS verminderen bij zwangere vrouwen, waarschijnlijk dankzij prolactine. Zij onderzochten het effect van het hormoon op vrouwtjesmuizen.

De Canadezen deelden de vrouwtjesmuizen op in twee groepen: zwangere en maagdelijke muizen. De zwangere muizen hadden meer prolactine en myelineproducerende cellen. De myelinelaag herstelde zich bovendien sneller. Maar ook als de proclactine in de maagdelijke muizen geïnjecteerd werd, was er een verrassend positief effect: het aantal myelineproducerende eicellen groeide en de myelinelaag herstelde sneller.

Prolactine zou dus een veelbelovend middel kunnen zijn in de strijd tegen MS, maar eerst dient er verder onderzoek naar te gebeuren.

Dit bericht is gepost op 30 juli 2007 om 3:32 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby, Algemeen.

Andere interessante artikels: Verslaafd aan zonnen?
Wat is flauwvallen en hoe voorkom je het?