Verslaafd aan zonnen?

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de risico’s die teveel zonnebaden met zich meebrengt. Helaas verkiezen veel mensen toch liever een bruine kleur dan dat ze voldoende aandacht besteden aan de negatieve berichten. Huidspecialisten voerden aan de universiteit van Washington een studie uit, waaruit bleek dat zonnebaden verslavend kan werken. Dit kan verklaren waarom de doelgroep de boodschappen zo vaak negeert.

Dit verslavende karakter van zonnebaden zou verklaren waarom de waarschuwingen niet tot de doelgroep weten door te dringen, net zoals de boodschappen van de antidrink- en antirookcampagnes. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de blootstelling aan UV-licht (ultraviolet licht) ervoor zorgt dat er endorfines vrijkomen. Endorfines zorgen voor een gevoel van geluk of euforie in de hersenen.

De dermatologen namen voor de studie 385 studenten onder de loep. Via een vragenlijst probeerden ze erachter te komen of zonnebaden kan leiden tot een verslaving. Enkele van de vragen die gesteld werden, waren lichtjes aangepaste vragen uit een test naar alcoholmisbruik. Studenten die op twee of meer vragen ‘ja’ antwoordden, vertonen verslavend gedrag.

De resultaten zijn enigszins opmerkelijk te noemen. Vrouwelijke zonnebaders hadden eerder een positieve score op deze test dan mannen. 22% van de vrouwen scoorde positief, tegenover 8% van de mannen. Bovendien zouden mensen die onder de zonnebank gaan meer probleemgedrag vertonen dan mensen die gewoon in de zon liggen. 9% van de zonnebaders gaat maandelijks gemiddeld 20 keer in de zon liggen bakken. Als er in de familie sprake is van huidkanker, zijn mensen wel meer geneigd op te letten. De voornaamste redenen om te zonnebaden zijn volgens de respondenten: om er beter uit te zien, als ontspanning en om zich gezond te voelen.

Volgens de onderzoekers zou de zonnebankindustrie er meer rekening mee moeten houden dat zonnen verslavend kan zijn, bijvoorbeeld door de regels te verstrengen. Mensen hebben toch geen oor naar de vele waarschuwingen. Wil men de gevallen van huidkanker terugdringen, dan zullen hardere maatregelen nodig zijn.

Dit bericht is gepost op 30 juli 2007 om 3:07 pm uur en is geplaatst in huidaandoeningen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Eten voor het slapen gaan
Zwangerschapshormoon tegen MS?