Seks is gezond!

Gezondere mensen hebben over het algemeen meer seks. Maar leidt een goede gezondheid nu tot een beter seksleven of heeft seks een positieve invloed op de gezondheid? Welke positieve effecten seks kan hebben, is nog niet helemaal duidelijk, maar wetenschappers hebben wel al verschillende effecten vast kunnen stellen.

1. Seks werkt depressies en stress tegen

Mensen die kampen met depressies of stress, voelen zich na de seks zichtbaar beter. Een orgasme brengt mensen tot rust en helpt hen in slaap te komen. Dit geldt zowel voor gewone seks als voor masturbatie. Uit een studie aan de State University of New York bleek dat sperma zelfs een goed antidepressivum is. Volgens de studie waren vrouwen die seks hadden zonder condoom minder depressief dan vrouwen die het met condoom deden of geen seks hadden. Sperma bevat onder meer calcium, kalium, zink, fructose en proteïnen. Een vagina zou een aantal van die bestanddelen absorberen, die daarna in het bloed worden opgenomen.

2. Seks verlicht pijn.

Een orgasme kun je zien als een krachtige pijnstiller. Voor en tijdens het hoogtepunt geeft je lichaam het hormoon oxytocine vrij. Er komen ook endorfines vrij. Beide stoffen zouden pijnverzachtend werken.

3. Seks is goed voor het hart.

Niet alleen is seks een fysieke activiteit, waardoor het hetzelfde gunstige effect heeft op je hart als sporten, volgens een Nederlandse studie zou ook sperma een goed zijn voor je hart. Het doet de bloeddruk dalen. Vrouwen die hun man oraal bevredigden en het sperma doorslikten hadden minder kans op pre-eclampsie, een aandoening tijdens de zwangerschap waarbij een erg hoge bloeddruk opduikt.

4. Seks beschermt tegen prostaatkanker.

Regelmatig seks hebben heeft een gunstige invloed op de prostaat en zelfs prostaatkanker voorkomen. Volgens onderzoek is er een duidelijk verband tussen veel ejaculeren en een verminderd risico op prostaatkanker.

5. Seks heelt wonden.

Het hormoon oxytocine, dat vrijkomt tijdens de seks, zou zorgen voor de regeneratie van cellen. Wonden gaan daardoor sneller genezen.

6. Seks bevordert de bloedsomloop

Tijdens de seks gaat je hart sneller kloppen, wat bevorderlijk is voor de bloedsomloop. Daardoor worden schadelijke stoffen sneller afgevoerd.

7. Seks doet je langer leven

Seks is een fysieke activiteit en lichaamsbeweging is altijd wel goed voor je lichaam. Volgens Brits onderzoek leefden mannen die meer orgasmen hadden over het algemeen langer, maar het zou ook kunnen dat die mannen gezonder waren en dus sowieso meer zin hadden in seks. Wat er ook van zij, seks is in ieder geval gezond!

Dit bericht is gepost op 30 juli 2007 om 5:18 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is flauwvallen en hoe voorkom je het?
Lichaamsbeweging voor je hersenen