Verlegen jongens maken meer kans op hartproblemen

Als je op een feestje altijd in de belangstelling staat, zou je minder risico hebben op een fatale hartziekte of beroerte, volgens recent onderzoek. Deze 30-jarige studie, uitgevoerd door de Chicago Northwestern University, geeft aan dat verlegen of antisociale mannen 50% meer kans hadden om op deze manier te sterven dan extraverte mannen. Maar is het werkelijk zo dat het feestgedrag van mensen hun gezondheid kan bepalen? Een Britse expert denkt dat het verband inderdaad zou kunnen bestaan, maar bekijkt het vanuit een andere hoek. Een lagere sociale status kan immers de oorzaak zijn van verlegenheid én een slechte gezondheid.

De onderzoekers bepaalden de gezondheid van meer dan 2000 mannen van middelbare leeftijd gedurende 30 jaar, tot 60% van de mannen was gestorven. De overlijdensaktes werden vergeleken met de psychologische vragenlijsten, die de mannen hadden ingevuld in het begin van het onderzoek, waaruit het persoonlijkheidstype van de deelnemers werd bepaald.

Op het einde van het onderzoek bleek dat de groep die bestond uit de meest verlegen mannen 50% meer kans hadden om te sterven door een hartaanval of een beroerte dan de groep met de meest sociale mannen. Ook andere informatie over de levensstijl van de mannen werd geanalyseerd, maar er werd geen link gezien met andere risicofactoren zoals drinken, roken en obesitas. De onderzoekers nemen aan dat verlegen mannen ofwel meer gestrest zijn in nieuwe situaties ofwel dat hun persoonlijkheidstype op een bepaalde manier is verbonden met een deel van de hersenen dat de werking van het hart controleert.

Dit bericht is gepost op 24 juli 2007 om 9:18 pm uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Afvallen om diabetes te voorkomen
Bloedtest voor gevaarlijk diep buikvet