Hormonen tegen ongewenst haar

Recent onderzoek toont aan dat medicatie die mannelijke geslachtshormonen onderdrukt, als behandeling kan dienen voor vrouwen met hirsutisme, of overvloedige lichaamsbeharing.

Vrouwen met hirsutisme hebben harde, donkere haren die blijven groeien in bepaalde regio’s, zoals de kin, borstkas, buik, rug of bovenlip. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een excessief gehalte van mannelijke geslachtshormonen of androgenen. Dit meldt het National Institute of Health.

In deze nieuwe review van Brian Swiglo van het Mayo Clinic College of Medicine in Rochester werd data uit 12 studies gecombineerd. In deze studies werd gekeken naar vrouwen die geneesmiddelen zoals spironolactone, flutamide of finasteride namen gedurende ten minste zes maanden. Dit zijn middelen die mannelijke geslachtshormonen onderdrukken. Er werd ook gekeken naar vrouwen die placebopillen, waarin geen geneesmiddel zat, namen in plaats van de anti-androgeen middelen. Sommige van de vrouwen namen ook orale contraceptiva of metformine, een diabetesmiddel dat de bloedsuiker controleert en de testosteronproductie verlaagt.

De review toont aan dat het hirsutisme van de vrouwen bij een deel werd gereduceerd door dat anti-androgeen behandeling. Maar niet alle vrouwen haalden hier voordeel uit. De reviewers schrijven dat ze “zwak bewijs” vonden dat de anti-androgen “matig effectief” zijn in de behandeling van hirsutisme bij vrouwen.

“Er is meer onderzoek nodig dat ons kan vertellen of de vrouwen zelf een verbetering merken,” zegt Swiglo in een nieuwe editie van The Endocrine Society. Er is ook gebleken dat anti-androgenen geboortedefecten kunnen veroorzaken, ze moeten dus zeker gecombineerd worden met orale contraceptiva.

Dit bericht is gepost op 24 July 2007 om 9:47 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.